Babka piaskowa

babka piaskowa przepis

Babki to nie tylko Wielkanoc, świetnie smakują z kawą więc można przygotowywać je przez cały rok. Zwłaszcza, że są łatwe do zrobienia. Przepis na tę babkę znalazłam w swoim papierowym przepisowniku, wykorzystywałam go już nie raz. Prawie zawsze polewam babkę czekoladką, która świetnie uzupełnia jej smak. Można jednak posypać ją cukrem pudrem jeśli wolimy lżejszą wersją. Polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek gorącego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji

 

Przygotowanie:

 – na stolnicy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz masłem

 – całość siekać aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu

 – jajka ubić ze szklanką cukru, w trakcie wlać gorące mleko, cukier waniliowy oraz aromat

 – stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijając do połączenia

 – ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170ºC przez ok. 50 min.

 – po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy

 – babkę udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>