Legendarny przysmak PRLu, który wciąż tak bardzo lubimy – blok czekoladowy. Kilka składników, trochę gotowania, mieszania i mamy dużą porcję słodkości dla kilku osób. Najczęstszym dodatkiem są herbatniki bądź wafelki kakaowe, ja postanowiłam troszkę poeksperymentować i dodałam herbatniki, pokruszone wafle tortowe i ryż preparowany. Wyszło bardzo smacznie i zachęcam Was do podobnych eksperymentów. Każdy ma ulubione dodatki, które może do bloku wrzucić. Mój przepis jest połączeniem tej propozycji z przepisem na opakowaniu kakao Wedel.
Składniki:
- 25 dkg margaryny (ja użyłam Kasi)
- 3 łyżki kakao (ja użyłam z Wawelu)
- 1 szkl. cukru
- 7 łyżek wody
- 2 szkl. mleka w proszku (nie granulowane)
- dowolne dodatki, takie jak: herbatniki, orzechy, rodzynki, wafle kakaowe, tortowe, ryż preparowany
Przygotowanie:
– margarynę, kakao, cukier i wodę wkładamy do garnuszka i mieszamy doprowadzając do wrzenia, gotujemy jeszcze 5-7 minut, zestawiamy
– dodajemy stopniowo mleko w proszku, mieszając do całkowitego połączenia
– następnie dodajemy stopniowo wybrane przez nas dodatki, powinno być ich tyle, abyśmy mogli jeszcze wymieszać masę
– przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (możemy również przełożyć pół i powciskać połamane na kawałki herbatniki i przykryć pozostałą częścią masy)
– ugniatamy (najlepiej jest brzegami papieru nakryć masę i dociskać dłonią)
– odstawiamy do przestygnięcia (możemy schłodzone wstawić do lodówki)
Smacznego!