Blok czekoladowy

przepis na blok czekoladowy

Legendarny przysmak PRLu, który wciąż tak bardzo lubimy – blok czekoladowy. Kilka składników, trochę gotowania, mieszania i mamy dużą porcję słodkości dla kilku osób. Najczęstszym dodatkiem są herbatniki bądź wafelki kakaowe, ja postanowiłam troszkę poeksperymentować i dodałam herbatniki, pokruszone wafle tortowe i ryż preparowany. Wyszło bardzo smacznie i zachęcam Was do podobnych eksperymentów. Każdy ma ulubione dodatki, które może do bloku wrzucić. Mój przepis jest połączeniem tej propozycji z przepisem na opakowaniu kakao Wedel.

Składniki:

  • 25 dkg margaryny (ja użyłam Kasi)
  • 3 łyżki kakao (ja użyłam z Wawelu)
  • 1 szkl. cukru
  • 7 łyżek wody
  • 2 szkl. mleka w proszku (nie granulowane)
  • dowolne dodatki, takie jak: herbatniki, orzechy, rodzynki, wafle kakaowe, tortowe, ryż preparowany

Przygotowanie:

 – margarynę, kakao, cukier i wodę wkładamy do garnuszka i mieszamy doprowadzając do wrzenia, gotujemy jeszcze 5-7 minut, zestawiamy

 – dodajemy stopniowo mleko w proszku, mieszając do całkowitego połączenia

 – następnie dodajemy stopniowo wybrane przez nas dodatki, powinno być ich tyle, abyśmy mogli jeszcze wymieszać masę

 – przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (możemy również przełożyć pół i powciskać połamane na kawałki herbatniki i przykryć pozostałą częścią masy)

 – ugniatamy (najlepiej jest brzegami papieru nakryć masę i dociskać dłonią)

 – odstawiamy do przestygnięcia (możemy schłodzone wstawić do lodówki)

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>