Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

Trochę go sobie wymyśliłam, miałam smaka na taką właśnie mieszankę, a że nie mogłam znaleźć pasującego mi przepisu to pomieszałam, wymieszałam i wyszedł taki twór ciekawy. Muszę przyznać, że to jest świetny sposób na wykorzystanie ściemniałych już bananów. Ja lubię takie prawie zielone, więc przejrzałe są dla mnie okropne, przynajmniej do bezpośredniego jedzenia, od teraz przejrzałe banany będą trafiać do chlebka, bez dwóch zdań.

Składniki:

  • 4 duże przejrzałe banany
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka bakalii i czekolady – najlepiej je razem zmielić (ja dodałam rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie, suszone śliwki i gorzką czekoladę)

Przygotowanie:

  1. banany rozgnieść widelcem na papkę
  2. masło roztopić i dodać do bananów, następnie domieszać cukier, roztrzepane jajko i wanilię
  3. mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli, dodać do masy bananowej
  4. wszystko razem wymieszać do całkowitego połączenia, dodać bakalie z czekoladą i jeszcze raz wymieszać
  5. piekarnik nagrzać do 180ºC, blachę keksówkę (10×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać ciasto
  6. chlebek piec 60 min.

Smacznego!

Korzystałam z 2 przepisów, tego i tego

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>