Ciasteczka korzenne

ciastka korzenne przepis

 

Chrupiące, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ta kombinacja wyszła mi przypadkowo, kiedy zabrakło mi przyprawy do piernika, którą zakładał oryginalny przepis ze strony Moje Wypieki.

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 dag miękkiego masła (ja dodawałam aż ciasto było odpowiednio elastyczne i dało się wyrabiać)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do ciasteczek (ja miałam z Kamisa)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubimy, kiedy ciasteczka mają ciemniejszy kolor)

Przygotowanie:

 – Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka.

 – Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wystudzić i ewentualnie ozdobić lukrem.

 – By ciasteczka ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

 – Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>