Ciasteczka owsiane

ciasteczka-owsiane

Ciastka, do których można dodać różne bakalie i będą tak samo pyszne. Ja zazwyczaj dodaję posiekaną gorzką czekoladę i rodzynki. Bardzo szybko się je przygotowuje, można je długo przechowywać i są naprawdę niezawodne.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • ok 50-70g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady (wedle uznania)
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

– Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, rodzynki.

– Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

– Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie, następnie spłaszczać je w dłoniach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

– Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 14-16 minut (do zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną i stężeją na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Smacznego!

 

Przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki. Ja jednak pozmieniałam nieco składniki i proporcje (zmniejszając np. ilość cukru).

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

1 Komentarz

  1. Piekłam z podwójnej porcji na ryzyko ale miałam nosa ze będą super . Polecam bardzo dobre

    Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>