Ciastka, do których można dodać różne bakalie i będą tak samo pyszne. Ja zazwyczaj dodaję posiekaną gorzką czekoladę i rodzynki. Bardzo szybko się je przygotowuje, można je długo przechowywać i są naprawdę niezawodne.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- ok 50-70g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady (wedle uznania)
- garść rodzynek
Przygotowanie:
– Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, rodzynki.
– Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
– Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie, następnie spłaszczać je w dłoniach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
– Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 14-16 minut (do zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną i stężeją na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Smacznego!
Przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki. Ja jednak pozmieniałam nieco składniki i proporcje (zmniejszając np. ilość cukru).
6 maj 2015
Piekłam z podwójnej porcji na ryzyko ale miałam nosa ze będą super . Polecam bardzo dobre