Ciastka maszynkowe

ciastka maszynkowe przepis

Jedne z najbardziej klasycznych ciasteczek, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Są chrupiące, słodkie i można je długo przechowywać w słoju. Przepis jest bardzo prosty, znaleziony w moim papierowym przepisowniku, więc nawet nie wiem skąd go mam. Do ich wykonania potrzebujemy specjalnej nakładki na maszynkę do mielenia, o takiej:

Można ją kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego (kosztuje kilka zł, trzeba tylko dopasować rozmiar odpowiedni do naszej maszynki)

 

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 12,5 dag margaryny (ja użyłam Kasi)
  • 15 dag cukru (można dodać mniej jeśli wolimy mniej słodkie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

 

Przygotowanie:

– Posiekać mąkę z margaryną, a następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.

– Włożyć do zamrażalnika na 30 min.

– Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką.

– Ciastka ułożyć na blasze posypanej mąką (ja użyłam papieru do pieczenia).

– Piec ok. 10-15 min w piekarniku o temp. 200ºC (do zarumienienia).

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

3 Komentarze

  1. Jak dla mnie zdecydowanie za dużo mąki. Dodałam dodatkowo jeszcze 3 żółtka, ale i tak było za twarde. Przez maszynkę nie przeszło. Skończyło się na wycinanych ciastkach.

    Napisz odpowiedź
    • Pozostałe składniki zostały dodane w proporcjach z przepisu? Śmietana skutecznie rozrzedza ciasto więc następnym razem sugeruję ewentualne stopniowe zwiększanie jej ilości.

      Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>