Cukiniowe ciasteczka owsiane

Owsiane-ciasteczka-z-cukinia

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Pomysł jak najbardziej udany! Choć muszę przyznać, że obawiałam się połączenia tak wielu smaków, to rezultat bardzo mile mnie zaskoczył. Ciastka są bardzo owsiane, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Polecam dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich gości ;-)

składniki na ok. 20 sporych ciastek

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/5 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukinii (startej na grubych oczkach, bez miąższu z ziarnami ale ze skórką)
  • 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki (ja użyłam gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. w średniej misce wymieszać razem mąkę, sodę i sól, odstawić
  2. w dużej misce wymieszać oliwę i cukry – wymieszać, dodać jajko i startą cukinię, wymieszać do połączenia wszystkich składników, następnie dodać mieszankę mąki z sodą i solą, wymieszać
  3. na koniec dodać płatki owsiane, wiórki i czekoladę, ponownie wymieszać wszystkie składniki
  4. ciastka nakładać łyżką na blachę, spłaszczać, piec w 170ºC około 15 min. (do uzyskania złotego koloru)

 

Smacznego!

 

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>