Czekoladowa chmura z truskawkami

czekoladowa chmura

Moja mała wariacja na temat ciasta chmury Nigelli Lawson. Kończący się powoli sezon truskawkowy i wizyta w jednej z lubelskich kawiarni natchnęły mnie do działania. Ciasto boskie, mega czekoladowe i delikatne. Całość rozpływa się ustach, a wygląd wywołuje niemały ślinotok. Polecam go wypróbować póki jeszcze są truskawki!

 

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady (ok 70%)
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek (2 całe jajka, 4 żółtka i białka oddzielnie)
  • 140 g cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • garść truskawek
  • kakao do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja użyłam 2 rondelków – do jednego nalałam wrzącej wody, drugi do niej wstawiłam)
  2. Kiedy czekolada będzie płynna dodajemy miękkie masło i mieszamy aby się dokładnie rozpuściło, odstawiamy do przestygnięcia
  3. 4 białka ubijamy na lekko sztywną pianę, dodajemy stopniowo 70 g cukru, dalej ubijamy do powstania błyszczącej, sztywnej masy
  4. 2 całe jajka ubijamy z 4 żółtkami i 70 g cukru na puszystą pianę, następnie dodajemy masę czekoladową, dokładnie mieszamy
  5. Do piany z białek dodajemy kilka łyżek masy czekoladowej, mieszamy, następnie całą masę wlewamy do białek i całość delikatnie mieszamy do powstania jednolitej masy
  6. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC (aż ciasto wyrośnie, popęka i nie będzie płynne na środku)
  8. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia (ciasto się wtedy zapadnie – to normalne)
  9. Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy chwilę na niskich obrotach miksera, następnie dodajemy śmietan-fixy i dalej ubijamy do powstania sztywnej masy
  10. Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i suszymy (najlepiej ręcznikiem kuchennym)
  11. Na ostudzone dokładnie ciasto wykładamy ubitą śmietanę, dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki

 

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z tej strony, a oryginał z tej

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>