Całkiem spore ciacha z kawałkami jabłek. Dzięki temu do herbatki wystarczy nam nawet jedno, a i owocu trochę skosztujemy więc mała porcja witamin zaliczona Jedyną upierdliwością w nich jest ześlizgujące się ciasto z wierzchu więc sugeruję je docisnąć do jabłka albo dać dość płaski kawałek owocu. Ja dałam spore, więc z lekkim nerwem patrzyłam jak w piekarniku ciasto zjeżdżało z jabłek. No ale to ja, może tylko mi to przeszkadza. Ciacha fajne i lekkie, do herbaty czy kawy w sam raz, a i łatwe w przygotowaniu. Serio.
Z porcji wychodzi ok 30 sztuk
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 250 g miękkiej margaryny
- 0,5 szklanki miałkiego cukru (drobnego)
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 większe jabłka
- cynamon
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, a następnie wymieszać z cukrem
- dodać posiekaną miękką margarynę, śmietanę oraz żółtka
- całość wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, po czym owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki
- jabłka umyć, osuszyć i obrać
- owoce przekroić na pół, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby uniknąć ich ściemnienia
- schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, a następnie szklanką wycinać krążki o średnicy ok. 9 cm
- na połówce każdego krążka ułożyć 1 kawałek jabłka, posypać cukrem pudrem i przykryć drugą połówką ciasta
- ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez ok 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 190ºC (do lekkiego zarumienienia)
- jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, najlepiej studząc na kratce kuchennej
Przepis pochodzi z magazynu “Gotuj krok po kroku”, nr 2/2013