Imprezowe paluszki serowe

paluchy serowe przepis

Sposób na szybką chrupiącą przekąskę nie tylko z okazji imprezy. To kolejna odsłona ciasta francuskiego, która dla mnie jest naprawdę zachwycająca. Przy okazji kolejna inspiracja z Moich Wypieków. Jeśli ktoś nie zna jeszcze tej strony – polecam. Paluchy przyrządzamy z gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu w ekspresowym tempie mamy pyszną przekąskę.

Składniki:

  •     1-2 gotowe arkusze ciasta francuskiego (ja używam niezamrożonych)
  •     ok. 20 dag sera żółtego
  •     słodka papryka (bądź ostra – jeśli wolimy)
  •     1 roztrzepane jajko – do posmarowania

Przygotowanie:

- Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego (jeśli mamy tylko jeden – przecinamy go na pół), posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, aby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie – posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser, i doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta.

- Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub – na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 – 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.

 – Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 – 15 minut.

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>