Klasyczne naleśniki

przepis na naleśniki

Uwielbiam naleśniki, mocno kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam się nimi z rodzeństwem. Ich zapach zawsze wprawia mnie w błogostan, nic więc dziwnego, że robię je dość często. Co pewien czas też zmieniają mi się naleśnikowe upodobania, więc szukam nowych przepisów na te idealne. To jest kolejny z nich, prosty, łatwy, bez kombinowania z wodą gazowaną czy kremówką. Naleśniki wychodzą sprężyste i odpowiednio cienkie. Jem je na słodko z konfiturami i na słono z farszem o którym napiszę wkrótce. Przepis polecam, na pewno nie jest wymagający ani czasochłonny.

Porcja na kilkanaście naleśników

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dolewamy mleko, wbijamy jaja, wlewamy oliwę (ja używam z oliwek ale zwykły olej też powinien dać radę) i wsypujemy cukier waniliowy
  2. całość miksujemy do powstania jednolitej masy (warto sprawdzić łyżką wazową czy nie ma grudek)
  3. tak przygotowane ciasto odstawiamy na co najmniej 30 min. – to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i lepiej się smaży
  4. po tym czasie podgrzewamy patelnię i nakładamy odrobinę masła (ok. pół łyżeczki), roztapiamy je na powierzchni patelni i na środek wlewamy porcję ciasta (najlepiej łyżką wazową), rozlewamy na boki i smażymy naleśnika z obu stron do zarumienienia.
  5. To wszystko ;-)

 

 

Smacznego!

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

1 Komentarz

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>