Kompot ze śliwek węgierek

kompot śliwkowy na zimę

 

Oprócz konfitury węgierkowej kompot to jeden z najbardziej klasycznych przetworów. Jeśli mamy parę nadprogramowych kilogramów węgierek – warto zastanowić się nad zrobieniem takiego kompotu. Zwłaszcza, że przepis na niego jest bardzo prosty.

 

Składniki:

  • śliwki węgierki – wypestkowane (najlepiej przekrojone do połowy nożykiem)
  • cukier
  • gorąca woda
  • goździki (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj, wypestkuj. Włóż do wyparzonych słoików, do 3/4 wysokości (możemy wypełnić nimi całe słoiki) . Do każdego słoika wsyp po 2-3 łyżki cukru (jeśli mamy słoiki 0,5 litra – 2, jeśli 1 litrowe – 3 bądź 4 jeśli lubimy słodsze)  i dodaj 3 goździki (opcjonalnie). Słoiki zalewaj gorącą wodą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 20 minut. Wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Sprawdź czy słoiki są szczelnie zakręcone.

Tyle :-)

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>