Oprócz konfitury węgierkowej kompot to jeden z najbardziej klasycznych przetworów. Jeśli mamy parę nadprogramowych kilogramów węgierek – warto zastanowić się nad zrobieniem takiego kompotu. Zwłaszcza, że przepis na niego jest bardzo prosty.
Składniki:
- śliwki węgierki – wypestkowane (najlepiej przekrojone do połowy nożykiem)
- cukier
- gorąca woda
- goździki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, wypestkuj. Włóż do wyparzonych słoików, do 3/4 wysokości (możemy wypełnić nimi całe słoiki) . Do każdego słoika wsyp po 2-3 łyżki cukru (jeśli mamy słoiki 0,5 litra – 2, jeśli 1 litrowe – 3 bądź 4 jeśli lubimy słodsze) i dodaj 3 goździki (opcjonalnie). Słoiki zalewaj gorącą wodą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj 20 minut. Wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Sprawdź czy słoiki są szczelnie zakręcone.
Tyle