Kotlety z kaszy jęczmiennej

kotlety z kaszy

Propozycja dla jaroszy bądź po prostu wielbicieli kasz. Kotlety z kaszy jęczmiennej, bądź jeśli ktoś woli – a’la mielone. Ciekawa alternatywa dla mięsnych wersji i ciekawa odmiana od dobrze wszystkim znanych mielonych. Robi się je szybko, smakują fajnie. Przepis znalazłam w moim papierowym przepisowniku, prawdopodobnie mam go od teściowej, więc musiały wyjść dobre ;-)

na ok. 10 sporych kotletów

Składniki:

  • 20 dag kaszy jęczmiennej (ja użyłam wiejskiej)
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 – 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 – 1,5 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • majeranek
  • sól, pieprz, opcjonalnie vegeta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia, następnie zmiksować blenderem i przełożyć do dużej miski
  2. cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
  3. do kaszy dodać cebulę oraz jajko, posiekaną natkę, mąkę i bułkę tartą, wyrobić na gładką masę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie vegetą
  4. maczając ręce w wodzie z ciasta formować kulki, następnie obtaczać je w bułce tartej i spłaszczać w rękach tworząc kotlety,  układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem
  5. przewracać na patelni dopiero wtedy, gdy się dobrze przysmażą, w innym razie mogą się rozpaść

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>