Upały, gorąc, spiekota – to najlepsze okoliczności przyrody by zabrać się do robienia lemoniady! Klasyczna, cytrynowa, pyszna. W mojej wersji – z fusami. Prosty przepis na orzeźwienie.
Składniki na 1 porcję (do 500 ml):
- połówka cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru brązowego
- świeży imbir
- świeża mięta
- zimna woda mineralna
Przygotowanie:
- cytrynę wyciskamy, sok wlewamy do wysokiej szklanki
- wsypujemy cukier (możemy go zastąpić miodem)
- świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce o małych oczkach (kilka ruchów, by uzyskać niewielką ilość wiórków)
- kilka listków mięty zgniatamy i rwiemy na kawałki, dorzucamy do szklanki
- całość zalewamy zimną wodą, możemy również dodać połówki plasterków cytryny
- pijemy ze smakiem
Przepis podpatrzony u Fresh Bike