Długo szukałam jak najbardziej podstawowego przepisu na muffinki, takiego, do którego można dodać dowolne dodatki. Znalazłam taki przepis na tym blogu, dodałam jednak mniej cukru i czekoladę do smaku. Muffiny wyszły puszyste, bardzo ładnie wyrosły. Dodałam do nich kawałki białej i ciemnej czekolady ale na pewno wypróbuję je jeszcze z bakaliami albo świeżymi owocami.
Porcja na 12 muffinek
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu (ja użyłam cukru z wanilią)
- 1 szklanka mleka
- 80-90 g oleju lub roztopione masło tj. ok. 1/3 szkl. (ja dodałam olej)
- 2 jajka
- drobno pokrojona czekolada (ilość wedle uznania) bądź inny dodatek
Przygotowanie:
– Wrzucić do miski suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier waniliowy), a następnie dodać mokre (olej lub masło, mleko i jaja).
– Wymieszać rózgą bądź łyżką do połączenia składników.
– Dodać czekoladę bądź inne dodatki, wymieszać.
– Nałożyć do formy wyłożonej papierkami i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
21 grudzień 2014
Aniu już po raz enty sięgam do Twojego sprawdzonego przepisu na muffiny. Przez chwilę zaćma na mózgu sprawiła, że nie wiedziałam skąd mam ten bajecznie prosty przepis na muffiny – głupiam! Ale szczęśliwie sobie przypomniałam! POLECAM!
5 styczeń 2015
super