Muffinki z jabłkami i czekoladą

muffiny z jabłkami i czekoladą

Proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne i ładnie wyglądające…takie są chyba wszystkie muffinki. Dla mnie są często ratunkowym ciastem, nie kapryśnym, nie skomplikowanym. Nie wymagają też jakichś specjalnych składników, więc jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to zawsze warto o nich pomyśleć i poświęcić kilkanaście minut by cieszyć się niedługo potem tym małym co nieco ;-) Przepis pochodzi z tego bloga.

Porcja na 12 dużych muffinek

Składniki:

suche:

  • 2 szklanki mąki
  •  3/4 szklanki cukru (można dodać mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

mokre:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

dodatkowo:

  • 2 szklanki jabłek pokrojonych w kosteczkę
  • 80-100 g ulubionej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczki

Przygotowanie:

 – suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej roztrzepując jajka

 – łączymy składniki suche z mokrymi do połączenia

 – następnie dodajemy jabłka i czekoladę i mieszamy

 – napełniamy papilotki ciastem (będzie go po brzegi)

 – wstawiamy na ok 20-25 min. do piekarnika nagrzanego do 190ºC (z termoobiegiem 160ºC)

 – po wyjęciu możemy polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem po ostygnięciu

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. A dupa rośnie ;) Może ty piecz i karm a ja założę klub fittnes?

    Napisz odpowiedź
    • Daj spokój, raz się żyje a w końcu nie piecze się aż tak często ;-) Poza tym ja mam dobry sposób – piekę, testuję, próbuję i rozdaję :-D

      Napisz odpowiedź

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>