Muffiny bananowo-owsiane z jeżynami

muffiny-bananowe-z-jezynami

Kolejny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów – muffiny bananowo-owsiane z jeżynami. Teraz jest sezon na jeżyny więc zdobądźcie garść i wypróbujcie te aromatyczne muffiny, naprawdę warto!

Porcja na 12 muffinek

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki cukru brązowego(można dodać mniej)
  • 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

  1. banany kroimy na plasterki
  2. w średniej misce mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon
  3. w drugiej misce umieszczamy jajko, cukier, banany i olej, następnie blendujemy wszystko na gładką masę
  4. mąki z dodatkami dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników
  5. na końcu dodajemy umyte i osuszone borówki i płatki owsiane, mieszamy
  6. ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami blachy muffinkowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia i suchego patyczka)

Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga, ja wprowadziłam kilka modyfikacji ;-)

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>