Niesamowicie czekoladowe i aromatyczne, a przy tym bardzo pulchne, delikatne. Takie są muffiny z nutellą z przepisu znalezionego na blogu Babble. Ze składników w proporcjach podanych w przepisie wyszły mi porcje na 3 blachy (po 12 muffinek) dostosowałam go więc do polskich realiów i apetytu
Przepis na 12 muffinek
Składniki:
- 1/4 szklanki Nutelli
- 4/5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
- 1/2 szklanki naturalnego kakao (użyłam z Wawela, jest rewelacyjne)
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajo (bądź 2 małe)
- 1/2 szklanki cukru (jeśli nie lubimy słodkich sugeruję nawet – 1/3)
- 55 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki mleka (ja użyłam 2%)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (sugeruję w miarę gęsty)
Przygotowanie:
– Piekarnik nagrzać do 170 ° C
– Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, proszek dopieczenia i sól, dodać kakao. Wymieszać (sugeruję rózgę), odstawić
– W wysokiej misce ubić jajka z cukrem na kremową masę (powinna być jasnożółta i puszysta)
– Do jajek z cukrem dodać posiekane na kawałki miękkie masło. Zmiksować
– Następnie dodać nutellę, mleko i jogurt. Zmiksować
– Stopniowo (najlepiej łyżką) dodawać mąkę wymieszaną z resztą sypkich składników. Zmiksować do całkowitego połączenia
– Nakładać ciasto (najwygodniejsza jest metalowa łyżka do lodów) do formy na muffinki do 3/4 wysokości (bądź więcej jeśli mamy dość wysokie papierowe papilotki – sporo wyrosną)
– Piec ok. 20-25 min (do “suchego patyczka” – wykałaczki)
Muffinki są smaczne bez jakichkolwiek dodatków, można jednak szprycą nadziać je dodatkowo nutellą, bądź na wierzchu nałożyć bitą śmietanę
Smacznego