Bardzo prosty i smaczny murzynek z dodatkiem bakalii. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne i takie pozostaje przez parę dni. Przepis znalazłam na kanale Kuchnia+ w programie “Słodki drań”. Emitowany był o jakiejś kosmicznej porze bo ok. 3 nad ranem. Na szczęście rano znalazłam go na stronie programu. Ciasto było bardzo pozytywnym zaskoczeniem, zamierzam do niego wracać eksperymentując z różnymi bakaliami.
Ciasto:
- 300 g cukru
- 15 g kakao (2 łyżki)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g (1/2 kostki) masła (rozpuszczone)
- 4 g (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
- 0,5 l mleka (2 szklanki)
- 30 g skórki pomarańczowej (dodałam mniej)
- 30 g orzechów włoskich (1 garść)
- 30 g rodzynek (1 garść)
- gotowa polewa czekoladowa (użyłam Gellwe)
Przygotowanie:
- Wymieszać dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodać pozostałe składniki.
– Ponownie wymieszać całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
– Na koniec dodać bakalie (rozmieszać równomiernie z resztą masy).
– Ciasto wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w 200°C około godziny (do suchego patyczka).
Smacznego!