Naleśniki gryczane – Galettes de blé noir

Dobrego przepisu na naleśniki gryczane szukałam już od dawna. Pierwsza próba usmażenia naleśników z mąki gryczanej zakończyła się stworzeniem kruszących się wrednych potworów, a nie naleśników. Kolejne były nieco lepsze ale nadal się kruszyły, co niesamowicie mnie denerwowało, ponieważ nie można było nadziać ich farszem. W międzyczasie był też przepis dla batalionu wojska, tyle ich wyszło z zasugerowanej porcji ciasta. Okazało się w końcu, że najważniejsza jest cierpliwość i prostota (ciasto musi odstać 24h, składniki są bardzo proste). Trafiłam na ten przepis i okazało się, że ilość ciasta jest w sam raz i naleśniki wychodzą elastyczne, mimo, że zawierają wyłącznie mąkę gryczaną (w wielu przepisach był dodatek pszennej). Zdecydowałam się na klasyczne nadzienie z jajkiem, szynką i serem. Było pysznie ;-)

Porcja na około 6 dużych naleśników

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 duże jajko
  • 5 g soli
  • 0,5 litra wody
  • 20 g masła

 

Przygotowanie:

– Mąkę przesypujemy do miski, robimy zagłębienie, wsypujemy do niego sól i wbijamy jajko. Mieszamy drewnianą łyżką zagarniając mąkę do środka.

– Dolewamy stopniowo 0,5 l wody i mieszamy np. rózgą do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie rzadkie. Ale takie ma być.

– Odstawiamy do lodówki na 24 h.

– Przed smażeniem naleśników dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie.

– Smażymy naleśniki z obu stron.

– Tradycyjnym sposobem ich nadziania jest wbicie w centrum usmażonego naleśnika jajka, posypanie wokół żółtka szynką i startym serem, a następnie założenie brzegów do środka tak, by nadzienie było jednak widoczne.

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>