Co zrobić, kiedy nie chce nam się robić… obiadu. Kombinować Jeśli mamy choć kilka naleśników z poprzedniego dnia, warto je nadziać czymś fajnym. Ja od dawna nadziewam 3 składnikami, które super smakują. Polecam na szybki i sycący obiad.
Składniki:
- naleśniki (u mnie zazwyczaj 2 na osobę)
- ser żółty w plastrach (1-2 plastry na 1 naleśnik)
- wędlina (1-2 plastry na 1 naleśnik)
- pieczarki (15-20 dag, wedle uznania)
- cebula (1-2 mniejsze)
- przyprawy (sól, pieprz)
- ketchup
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do rondelka
- cebulę obieramy, kroimy na piórka, dorzucamy do pieczarek
- całość dusimy na średnim ogniu, bez przykrycia, do momentu, kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem bądź innymi ulubionymi przyprawami
- kiedy pieczarki będą gotowe, na każdego naleśnika nakładamy ser, wędlinę i farsz, zawijamy na 2 razy do powstania trójkąta, o takiego:
- w taki sposób przygotowujemy odpowiednią dla nas ilość naleśników
- bierzemy większą patelnię z powłoką nieprzywieralną, nakładamy porcję masła i czekamy aż trochę się rozpuści, po czym nakładamy nasze naleśniki (najlepiej 4 jednocześnie) i przysmażamy na małym ogniu (jeśli mamy możliwość, to możemy patelnię przykryć)
- jak nasze naleśniki się podsmażą, a serek stopi i farsz poddusi, zdejmujemy patelnię z ognia i już
- aha, fajnie smakują ketchupem
Smacznego!
11 październik 2014
Witam. Można zastąpić olejem to masło do smażenia?
16 październik 2014
jasne