Pancakes

Na pewno każdy z Was kojarzy amerykańskie puchate placki, które polewane są zazwyczaj syropem klonowym i zajada się je na śniadanie. Widzieliśmy je w niejednym filmie. To pancakes – puszyste placuszki z dodatkiem sody, które smaży się na suchej patelni. Przepis znalazłam na tym blogu ale ja robię od razu podwójną porcję. Placuszki są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Polecam je na leniwe, weekendowe śniadania, tym bardziej, że są proste i szybko się je przygotowuje.

Porcja na około 12 sporych placuszków

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

 – mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, wymieszać z cukrem
– dodać żółtka, mleko i roztopione masło
– dokładnie wymieszać (ja używam rózgi)
– białka ubić na sztywno, przełożyć do reszty składników i delikatnie wymieszać
– porcje ciasta wylewać łyżką wazową na średnio rozgrzaną, suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą
– kiedy powierzchnia placuszków pokryje sie bąbelkami przewracać je na drugą stronę (powinny być rumiane z obu stron
– podawać z miodem, konfiturą, dżemami, z czym tylko chcecie :-)

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>