Dla tych, którzy lubią smak piernika nie tylko od święta. Przepis na piernik z kawą, który mam już od kilku lat, a który pochodzi prawdopodobnie z opakowania kawy zbożowej Inka. Nie wymaga długiego leżakowania jak piernik klasyczny, nie musimy też dodawać do niego miodu a jest naprawdę bardzo smaczny. Ja zawsze przekładam go marmoladą i polewam czekoladą deserową.
Składniki:
- 350 ml mleka (ok 1,5 szklanki)
- 250 g cukru (ok 1,5 szklanki)
- 125 g margaryny
- 1 torebka przyprawy korzennej do piernika
- 12 g kawy Inki (ok. 3 łyżki ewentualnie 2 łyżki Inki i 1 łyżkę prawdziwej kawy mielonej)
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)
- 15 g sody oczyszczonej (ok. 1,5 łyżki)
- 30g kakao (ok. 2 łyżki)
Przygotowanie:
– Mleko, cukier, margarynę, przyprawę do piernika i kawę wymieszać w rondlu, zagotować mieszając od czasu do czasu i wystudzić, a następnie dodać 2 roztrzepane jajka.
– Do drugiego naczynia przesiać mąkę, sodę i kakao i dodać do przestudzonej masy.
– Tak przygotowaną masę wyrabiać mikserem przez ok. 10 min, następnie wyłożyć do podłużnej wąskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
– Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
– Po upieczeniu i przestudzeniu można przekroić na pół i przełożyć dżemem lub marmoladą i polać polewą czekoladową.
Smacznego!