Klasyczny placek drożdżowy z rodzynkami i kruszonką. Świetnie smakuje z mlekiem i konfiturą. Jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nie do porównania z ciastami dostępnymi w sprzedaży. Przepis znalazłam w swoim papierowym przepisowniku i nieco go zmodyfikowałam.
Użyłam blachy o podstawie 9×32 cm
Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 5-6 dag drożdży
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- garść rodzynek (namoczyłam je we wrzątku)
Kruszonka:
- 2 łyżki schłodzonego masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
Przygotowanie:
- W niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać: pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 4 łyżki mąki – pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
– Do dużej miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, dodać jaja (zostawić część jajka do posmarowania ciasta) i wlać ciepłe mleko, a następnie dodać wcześniej przygotowany zaczyn.
– Zagnieść ciasto, dodając na koniec roztopione wcześniej masło i (odsączone) rodzynki.
– Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu.
– Wyrośnięte ciasto delikatnie uformować i włożyć do wysmarowanej blaszki (np. masłem). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aż nieco wyrośnie.
– Posmarować jajkiem i posypać kruszonką (składniki na kruszonkę utrzeć w rękach aż powstaną małe grudki).
– Piec w temperaturze 180 °C przez ok 30-40 min (do zarumienienia ciasta).
Smacznego!