Placuszki z jabłkami

placuszki z jablkami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, delikatne i puszyste. Jeśli wieczorem macie ochotę na małe co nieco, to takie placuszki mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Co ciekawe, do ciasta nie dodajemy cukru – placuszki słodzimy wyłącznie cukrem pudrem po usmażeniu. Mogą być więc delikatnym deserem również dla tych, którzy nie przepadają tak bardzo za słodkościami. Nie są to racuchy, które w składzie mają drożdże. Są od nich delikatniejsze. Naprawdę warto ich spróbować!

Przepis pochodzi z kobiecego czasopisma (prawdopodobnie z lat 70.) którego fragment dostałam. Cykl, z którego przepis pochodzi, nazywa się „ABC żywienia rodziny”.

Składniki:

  •  2 jajka
  •  1 szklanka mleka (użyłam 2%)
  •  1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
  •  łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
  •  2 duże jabłka (dowolna odmiana)
  •  olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)
  •  sól do smaku
  •  cukier puder do posypania

Przygotowanie:

 – Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, odstawić

 – Mleko wymieszać z żółtkami jajek, dodać sól do smaku

 – Następnie wsypać mąkę, dodać łyżkę oleju, dobrze wyrobić ciasto

 – Obrać jabłka i pokroić na małe, płaskie kawałki, dodać do ciasta

 – Przed samym smażeniem do ciasta dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać

 – Kłaść łyżką na rozgrzany (ale nie za bardzo) tłuszcz niezbyt grube placuszki, smażyć lekko rumieniąc z obu stron

 – Podawać posypane cukrem pudrem

Placuszki będą „piły” dość sporo oleju, więc po usmażeniu można wykładać je na ręcznik papierowy, aby je odsączyć.

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. oj chyba dziś poczynie placuszki…:) oby wyszły:) bo talent kulinarny ze mną żaden:P

    Napisz odpowiedź
    • wierzę, że wyjdą i czekam na informację :-)

      Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>