Niezawodny, prosty biszkopt

prosty biszkopt

Przez długi czas bałam się robić biszkopty. Opowieści o konieczności mieszania ciasta w jedną stronę, studzenia w odpowiedni sposób i generalnie zaklinania ich by nie opadły napawały mnie grozą. Kilka razy biszkopt mi też nie wyszedł, uznałam więc, że jest to wiedza tajemna do zgłębienia w odległym “kiedyś”. Aż w końcu trafiłam na ten przepis, z którego zawsze, ale to zawsze wychodzi mi piękny biszkopcik. Do tego nie muszę do niego zużywać tuzina jaj i oddzielnie ubijać białka, żółtka i inne bóg-wie-co. Jest prosty i niezawodny, pyszny, nie suchy, delikatny. Obecnie mój ideał – prosty biszkopt, który mi zawsze wychodzi. Robię go najczęściej z bitą śmietaną i truskawkami albo, jak ostatnio, z porzeczkami – mniam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 130g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 90g mąki pszennej tortowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać aromat i wymieszać
  2. na wierzch przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszać
  3. ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (kładziemy papier na spodzie i spinamy blachę, brzegi papieru przycinamy)
  4. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC na funkcji termoobieg, piec przez 50 min., po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia
  5. ja dzielę potem ciasto na 2 krążki i przekładam bitą śmietaną(500 ml 30% śmietanki ubitej z 2-3 łyżkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami), dekoruję owocami (truskawki, porzeczki, co kto lubi) i startą gorzką czekoladą

 

biszkopt porzeczkowy

Smacznego!

Przepis na ten prosty biszkopt pochodzi z Małej Cukierenki, ale z jakiegoś powodu został z niej usunięty.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>