Puszyste, proste, pyszne muffiny

przepis na proste muffinki

Przepis, który ostatnio ciągle wykorzystuję i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Muffinki pięknie wyrastają, są puszyste i naprawdę smaczne. Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Wierzchnią warstwę mieszam czasami z kakao, dzięki czemu mam wersję jeszcze ciekawszą. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Przepis pochodzi z majowego wydania “Gotuj krok po kroku”.

Porcja na 12 muffinek

Składniki:

suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

mokre:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

 – połączyć składniki suche:  mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy

 – w drugim naczyniu rozkłócić jajka ze szklanką mleka i olejem

 – mokre składniki wlać do suchych i wymieszać (ja używam rózgi) do całkowitego połączenia

 – formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich do połowy ciasto

 – dodać nadzienie i przykryć pozostałą częścią ciasta

 – muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 190ºC

Smacznego!

Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na muffiny ;-)

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

59 Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis ;) ale mi się porozlewały podczas pieczenia :( Pyszne są :D

    Napisz odpowiedź
    • Mnie też ale i tak były pyszne :) na przyszłość załaduje trochę mniej do papilotek i będzie ok :)

      Napisz odpowiedź
      • Wychodzi mi 24 babeczki (papilotki z ikea) i piekę 25 min góra dół a potem jeszcze 3 min termoobieg

        Napisz odpowiedź
    • Mi też się porozlewały. Myślałam, że coś nie tak zrobiłam :(

      Napisz odpowiedź
      • Podejrzewam, że ciasto wyszło nieco za rzadkie – stąd ten problem. Czasami też problemem jest sam piekarnik, więc różnie bywa. Sugeruję jednak jeszcze jedną próbę i wstawienie do nagrzanego piekarnika.

        Napisz odpowiedź
  2. Dzisiaj zrobiłam babeczki wg tego przepisu, wystarczyło na 30 małych foremek i nie zmieściły się na raz do piekarnika, dlatego piekłam na dwie tury. Oczywiście spróbowałam jeszcze gorące:) Pycha! Ale mam jedną uwagę – za drugim razem ustawiłam temp. 170 stopni i urosły dużo bardziej. Tak więc drogie panie (i panowie) jeśli macie dobrze grzejące piekarniki warto ustawić nieco niższą temperaturę:)
    Ktoś wyżej napisał że mu się porozlewały – mam na to radę – zamiast do jednego papierka wrzucam do dwóch (jeden w drugim) dzięki czemu papier jest twardszy i babeczka rośnie do góry a nie na boki:)

    Napisz odpowiedź
  3. Muffinki są super – wypróbowałam ten przepis – jeszcze nigdy mufiny nie wyszły mi takie pulchne- dzięki

    Napisz odpowiedź
  4. Dodałam jeszcze aromat pomarańczowy, PYSZNE! :)

    Napisz odpowiedź
  5. Przepis super! Dodałam nieco cynamonu i wyszlo super, na wieszch polewa czekoladowa i bomba, nie musze robić deseru :) mam jedną uwagę, u mnie inie dopiekły się przy 190 stopniech w 25 min ale w 30 ☺

    Napisz odpowiedź
    • super! niestety piekarnik piekarnikowi nie równy, zauważam spore różnice w czasie pieczenia

      Napisz odpowiedź
    • Ja piekę 30 minut w 175 stopniach i zawsze ładnie rosną i są dopieczone.

      Napisz odpowiedź
  6. Przepis jest superowy muffinki wyszły pulchniutkie.DZIĘKUJĘ

    Napisz odpowiedź
  7. wychodzą naprawdę super! warto je również ozdobić, dlatego zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
    cupcakeinakitchen.blogspot.com

    Napisz odpowiedź
  8. Świetne! Dodałam cynamon i wyszły cynamonowe, polecam. Miękkie, pyszne, bardzo szybkie! :)

    Napisz odpowiedź
  9. Dzisiaj będziemy z córką robić, już slinka na samą myśl mi leci :))

    Napisz odpowiedź
  10. Witam!Czy zamiast oleju można dodać masło?Koleżanka robiła te muffinki i jej pysznie wyszło :)

    Napisz odpowiedź
    • Można spróbować, tylko rozpuszczone masło powinno mieć podobną objętość i powinno być przestudzone.

      Napisz odpowiedź
  11. nareszcie! dziękuję! wreszcie wyszły mi muffiny. jedyne moje zdziwieni było gdy ciasta starczyło na 25 foremek a nie na 12. No ale takie zdziwienia to ja lubię :)

    Napisz odpowiedź
  12. Muszę wypróbować ten przepis następnym razem :) wygląda świetnie i bardzo prosto <3 ostatnio najczęściej piekę cytrynowe muffiny, są proste i nie są mdłe.

    Napisz odpowiedź
  13. Przepis cudowny, wyszły super! Zachowam ten przepis i będę z przyjemnością często piekła nawet dla gości zapowiedzianych w ostatniej chwili bo robi się je bardzo szybko. Ja dodałam do każdej babeczki wiśnie drylowane wekowane w syropie – słoik od teścia właśnie do wypieków i palce lizać. Polecam przepis:)

    Napisz odpowiedź
  14. Pycha! Pieklam 20min. Do srodka dalam przed pieczeniem nutelle, na gore kawalki czekolady. Wyszlo 21szt. Pychotka!!!!

    Napisz odpowiedź
  15. Muffinki są pyszne ale dlaczego nie mogę ich wyjąć z papilotek tylko sie przyklejają???

    Napisz odpowiedź
    • To zależy od papilotek i od świeżości muffinek. Zazwyczaj jak wystygną, to lepiej się odczepiają.

      Napisz odpowiedź
  16. Świetny przepis, nareszcie mi wyszły muffinki :)

    Napisz odpowiedź
  17. Zamiast oleju roztapiam pół kostki masła. Muffinki zawsze wychodzą pyszne i puszyste!! Dziękuje!!

    Napisz odpowiedź
  18. Bardzo dobre. Do ciasta dodałam cynamon i po jednej jeżynie na foremkę. Polukrowałam. Wyśmienite!

    Napisz odpowiedź
  19. Korzystam z tego przepisu od paru miesięcy i mimo ze nie mam ręki do ciast muffiny mi wychodzą i są pyszne

    Napisz odpowiedź
  20. Dzień dobry dziś będę robić z córeczką i synkiem robiłam już i da super mniam już mi ślinka leci

    Napisz odpowiedź
  21. Dodałam jagody i z braku piekarnika piekłam po 4 we frytkownicy beztłuszczowej (25 minut/170 stopni), wyszły cudowne! Pięknie wyrośnięte, puszyste, smaczne. Nikt nie wie, że nie stać mnie na piekarnik. Nikt.

    Napisz odpowiedź
  22. Dzień dobry, jaka powinna być konsystencja ciasta? Jaka śmietaną czy gęstsze?

    Napisz odpowiedź

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>