Risotto z kurczakiem i pieczarkami

przepis na risotto

Nigdy wcześniej nie robiłam sama risotto, a i jadłam je rzadko. Nagle mnie naszło i musiałam je zrobić. Więc zrobiłam i okazało się zjadliwe, a nawet bardzo smaczne. Robiłam je z przepisu podstawowego, dodałam tylko kurczaka i pieczarki. Miałam zamiar wrzucić też warzywa ale pieczarek miałam tyle, że na nich poprzestałam. Polecam to risotto jako danie główne albo jego część.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • pieczarki wedle uznania (ja użyłam około 15-20 dag)
  • pierś z kurczaka wedle uznania (ja użyłam średniej połówki)

Przygotowanie:

  1. kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie tworząc bulion
  2. na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy aż się zeszkli
  3. dosypujemy surowy ryż i dalej smażymy (2-3 minuty)
  4. dolewamy bulion, przykrywamy szczelnie i dusimy ok 15 minut (ryż powinien być miękki i puszysty, w trakcie gotowania dobrze jest sprawdzać czy się nie przypala i ewentualnie dolewać więcej wody)
  5. w międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki, kroimy również pierś z kurczaka
  6. na rozgrzane masło na drugiej patelni wrzucamy kurczaka, smażymy, następnie dodajemy pieczarki i dusimy bez przykrycia razem do miękkości
  7. ryż po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę, a następnie kurczaka z pieczarkami, mieszamy i chwilę trzymamy w cieple
  8. na talerzu risotto posypujemy posiekaną natką pietruszki

 

Smacznego!

 

Przepis na risotto pochodzi z tej strony.

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>