Nigdy wcześniej nie robiłam sama risotto, a i jadłam je rzadko. Nagle mnie naszło i musiałam je zrobić. Więc zrobiłam i okazało się zjadliwe, a nawet bardzo smaczne. Robiłam je z przepisu podstawowego, dodałam tylko kurczaka i pieczarki. Miałam zamiar wrzucić też warzywa ale pieczarek miałam tyle, że na nich poprzestałam. Polecam to risotto jako danie główne albo jego część.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- pieczarki wedle uznania (ja użyłam około 15-20 dag)
- pierś z kurczaka wedle uznania (ja użyłam średniej połówki)
Przygotowanie:
- kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie tworząc bulion
- na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy aż się zeszkli
- dosypujemy surowy ryż i dalej smażymy (2-3 minuty)
- dolewamy bulion, przykrywamy szczelnie i dusimy ok 15 minut (ryż powinien być miękki i puszysty, w trakcie gotowania dobrze jest sprawdzać czy się nie przypala i ewentualnie dolewać więcej wody)
- w międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki, kroimy również pierś z kurczaka
- na rozgrzane masło na drugiej patelni wrzucamy kurczaka, smażymy, następnie dodajemy pieczarki i dusimy bez przykrycia razem do miękkości
- ryż po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę, a następnie kurczaka z pieczarkami, mieszamy i chwilę trzymamy w cieple
- na talerzu risotto posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smacznego!
Przepis na risotto pochodzi z tej strony.