Szarlotka bardzo razowa

przepis na szarlotkę razową

Najbardziej razowa z szarlotek, jakie jadłam. Maślana, aromatyczna, delikatna. Przepisu na razową szarlotkę szukam od dawna. Mam w głowie ideał, do którego dążę, smak, za którym gonię. To jest jeden z przystanków – z pewnością bardzo zdrowy.

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki razowej (ja dodałam 2,5 pszennej i 0,5 żytniej)
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

jabłka

  • 1,5 kg średniej wielkości jabłek (Szara reneta, Antonówka lub Bojken)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis (opcjonalnie)
  • 3 łyżki lekko płynnego miodu
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w rondelku, na małym ogniu.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dodać roztopione masło, miód oraz jajka i zagnieść ciasto (jeśli jest za bardzo suche, można dodać miodu albo jeszcze jedno małe jajko). Włożyć do lodówki na 30 min.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać miód, cynamon, przyprawę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  4. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Drugą część wstawić ponownie do lodówki. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i zapiekać 14-15 min. Po zapieczeniu przestudzić.
  5. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka. Schłodzoną resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko docisnąć ręką.
  6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. w 180ºC. Po upieczeniu można posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem.

 

Smacznego!

Na podstawie przepisu z tej strony.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>