Tagliatelle z sosem kurkowym

Tagliatelle z kurkami

Bardzo lubię makaron tagliatelle, a kurki są jednymi z najprzyjemniejszych grzybów. Przepis na tagliatelle z sosem kurkowym znalazłam przypadkiem w gazetce z marketu. Prosty, szybki do wykonania, a rezultat pyszny. Może czyszczenie kurek nie należało do przyjemnych ale opłacało się dla tego smaku. Polecam na obiad, na kolację już mniej bo grzyby to grzyby – ciężkostrawne bestie w końcu.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 150-200 g świeżych kurek (przy czyszczeniu część odpadnie)
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. cebulę kroimy w kostkę, grzyby dokładnie myjemy, czyścimy i suszymy (np. ręcznikiem papierowym), makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu
  2. na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy cebulę, a następnie pokrojone na kawałki grzyby, całość dusimy przez ok. 10 minut – do odparowania wody z kurek
  3. wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do momentu, aż sos nam nieco zgęstnieje
  4. makaron polewamy sosem kurkowym

Smacznego!

Przepis pochodzi z gazetki marketu Stokrotka ;-)

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>