Truskawkowa kostka

ciasto truskawkowa kostka

Przepis, który czekał rok na swój moment. Wreszcie się doczekał i było wyjątkowo pysznie. Dzięki połączeniu kilku warstw ciasto wyszło naprawdę wysokie. Po poporcjowaniu mamy piękne kosteczki, które wyglądają jak z dobrej cukierni. Polecam na te zwykłe i niezwykłe okazje.

Biszkopt przygotowujemy wg tego przepisu na Wuzetke

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 2 szklanki wody
  • 1 niepełna szklanka cukru (ok 5/6 szklanki)
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 galaretka truskawkowa

Składniki na masę śmietanową:

  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada (według uznania)

Przygotowanie:

  1. Biszkopt pieczemy według przepisu. Odstawiamy w blaszce do przestygnięcia (można upiec go poprzedniego dnia)
  2. 1 szklankę wody wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, mieszamy od czasu do czasu doprowadzając do wrzenia
  3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i dokładnie mielimy blenderem, dodajemy do wrzącej wody z cukrem
  4. Kolejną szklankę wody wlewamy do dużego kubka i mieszamy z 2 budyniami, po rozpuszczeniu proszku wlewamy budynie do rondelka z musem truskawkowym i mieszamy energicznie rózgą ponownie doprowadzając mus do wrzenia
  5. Kiedy mus ponownie się zagotuje zestawiamy go z ognia i dosypujemy galaretkę truskawkową, ponownie dokładnie mieszamy rózgą, odstawiamy do przestygnięcia (należy uważać, by za bardzo go nie schłodzić – szybko tężeje)
  6. Biszkopt wyjmujemy z blaszki, kroimy na pół, spodnią część wkładamy z powrotem na papierze do blaszki
  7. Lekko ciepły mus wylewamy na biszkopt, wyrównujemy, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możemy chwilę postudzić np. na balkonie, a następnie wstawić go do lodówki)
  8. Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, ubijamy chwilę na niskich obrotach miksera, następnie dodajemy śmietan-fixy, dalej ubijamy do powstania sztywnej masy
  9. Prawie całą masę wykładamy na schłodzony mus truskawkowy (zostawiamy kilka łyżek do dekoracji), przykrywamy drugą warstwą biszkopta, następnie wykładamy resztę masy, wyrównujemy i posypujemy startą na małych oczkach gorzką czekoladą
  10. Wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki (ciasto najlepsze jest po upływie mniej więcej doby od przygotowania)

 

Smacznego!

 

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>