Przepis, który czekał rok na swój moment. Wreszcie się doczekał i było wyjątkowo pysznie. Dzięki połączeniu kilku warstw ciasto wyszło naprawdę wysokie. Po poporcjowaniu mamy piękne kosteczki, które wyglądają jak z dobrej cukierni. Polecam na te zwykłe i niezwykłe okazje.
Biszkopt przygotowujemy wg tego przepisu na Wuzetke
Składniki na mus truskawkowy:
- 2 szklanki wody
- 1 niepełna szklanka cukru (ok 5/6 szklanki)
- 0,5 kg truskawek
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1 galaretka truskawkowa
Składniki na masę śmietanową:
- 0,5 litra śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- gorzka czekolada (według uznania)
Przygotowanie:
- Biszkopt pieczemy według przepisu. Odstawiamy w blaszce do przestygnięcia (można upiec go poprzedniego dnia)
- 1 szklankę wody wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, mieszamy od czasu do czasu doprowadzając do wrzenia
- Truskawki myjemy, szypułkujemy i dokładnie mielimy blenderem, dodajemy do wrzącej wody z cukrem
- Kolejną szklankę wody wlewamy do dużego kubka i mieszamy z 2 budyniami, po rozpuszczeniu proszku wlewamy budynie do rondelka z musem truskawkowym i mieszamy energicznie rózgą ponownie doprowadzając mus do wrzenia
- Kiedy mus ponownie się zagotuje zestawiamy go z ognia i dosypujemy galaretkę truskawkową, ponownie dokładnie mieszamy rózgą, odstawiamy do przestygnięcia (należy uważać, by za bardzo go nie schłodzić – szybko tężeje)
- Biszkopt wyjmujemy z blaszki, kroimy na pół, spodnią część wkładamy z powrotem na papierze do blaszki
- Lekko ciepły mus wylewamy na biszkopt, wyrównujemy, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możemy chwilę postudzić np. na balkonie, a następnie wstawić go do lodówki)
- Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, ubijamy chwilę na niskich obrotach miksera, następnie dodajemy śmietan-fixy, dalej ubijamy do powstania sztywnej masy
- Prawie całą masę wykładamy na schłodzony mus truskawkowy (zostawiamy kilka łyżek do dekoracji), przykrywamy drugą warstwą biszkopta, następnie wykładamy resztę masy, wyrównujemy i posypujemy startą na małych oczkach gorzką czekoladą
- Wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki (ciasto najlepsze jest po upływie mniej więcej doby od przygotowania)
Smacznego!