Zupa krem z dyni

Sezon dyniowy w pełni. Pomarańczowe dyńki znajdziemy w każdym większym spożywczaku. Zachęcam więc do zrobienia tej kremowej aromatycznej zupy. Ja wracam do niej już drugi rok. Jest prosta, szybka, rozgrzewająca i naprawdę smaczna. Kluczem jej smaku jest przyprawa curry. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 500 g surowej obranej dyni (twardy miąższ)
  • 2 ziemniaki
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • posiekany ząbek czosnku
  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam kostki rosołowej i warzywnej)
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki oleju (można dodać oliwy)

Przygotowanie:

- na oleju na dużej patelni zeszklić cebulę i czosnek

 – dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę

 – lekko obsmażyć,  dodać curry, wymieszać

 – po 5 minutach przełożyć do garnka, wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie

 – całość zmiksować i przyprawić do smaku

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>