Sezon dyniowy w pełni. Pomarańczowe dyńki znajdziemy w każdym większym spożywczaku. Zachęcam więc do zrobienia tej kremowej aromatycznej zupy. Ja wracam do niej już drugi rok. Jest prosta, szybka, rozgrzewająca i naprawdę smaczna. Kluczem jej smaku jest przyprawa curry. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 500 g surowej obranej dyni (twardy miąższ)
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam kostki rosołowej i warzywnej)
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oleju (można dodać oliwy)
Przygotowanie:
- na oleju na dużej patelni zeszklić cebulę i czosnek
– dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę
– lekko obsmażyć, dodać curry, wymieszać
– po 5 minutach przełożyć do garnka, wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie
– całość zmiksować i przyprawić do smaku
Smacznego!