Pietruszka jaka jest, każdy widzi: zielenina, którą znajdziemy w wielu potrawach – od barów mlecznych po wykwintne restauracje. Mamy każą nam ją jeść, bo zdrowa i takie tam. To nas jednak mało przekonuje, bo to zielepastwo majta nam się na talerzu czy w misce i często tylko przeszkadza. No dobrze, a jeśli ta niepozorna roślina ma jednak moc, której nie byliśmy świadomi? Poniżej znajdziecie 5 właściwości pietruszki, o których zapewne większość z Was nie miała pojęcia…
1. Natka pietruszki ma czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta. Wystarczy zjeść jedną jej łyżkę stołową, aby zaspokoić 100 % zapotrzebowania dziennego na tę witaminę.
2. Neutralizuje ostre zapachy – nawet czosnku. Można więc przegryźć ją na kacu przed ważnym spotkaniem. Swoją drogą tak robił mój kumpel rano: przed egzaminem, a po nocnej imprezie.
3. W jej korzeniach i nasionach znajduje się apiol, substancja, która może powodować zwiększenie satysfakcji seksualnej u kobiet.
4. Uczeni z Uniwersytetu Missouri odkryli, że apigenina, związek z flawonoidów występujący w natce, może wspomagać leczenie raka piersi poprzez zmniejszanie się guzków.
5. Rosyjska Służba Federalna postanowiła wpisać na listę roślin zawierających substancje trujące i odurzające pietruszkę uzasadniając to tym, że z jej nasion można produkować narkotyki.
Smacznego!
Skąd o tym wiem? A stąd:
http://www.biodynamiczny.pl/poradnik-biodynamiczny/439-pietruszka-lek-afrodyzjak-narkotyk-i-srodek-aborcyjny-szok
http://gotujmy.pl/pietruszka-w-rosji-zakazana,artykuly-smaczki-artykul,5376.html
http://www.poradnia.pl/pietruszka-poprawia-trawienie-czysci-krew.html
http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pietruszki
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Jedz-natke-pietruszki,wid,16177565,wiadomosc.html