Kawa jest napojem, który potrafi zaskakiwać. Nie tylko ze względu na smak, który może być bardzo zróżnicowany w zależności od rodzaju mieszanki, metody przygotowania, ale też osoby, którą ją przygotowuje. Mimo wielu lat testów, kawa nadal potrafi być dla mnie niesamowicie ciekawa i warta kolejnych odkryć. Dowiedziałam się o niej całkiem sporo, ale mam wrażenie, że to tylko wierzchołek góry. Co mnie najbardziej zaskoczyło?
1. Jest wiele odmian/rodzajów kawy, których smak może się bardzo różnić
Kawa uprawiana jest w różnych regionach, co oznacza, że dojrzewa w bardzo zróżnicowanych warunkach klimatycznych. Ilość słońca, rodzaj gleby i pozostałe warunki wpływają na smak i aromat kawy. Do tego dochodzi kwestia odmian oraz sposób obróbki. W efekcie ziarna kawy mogą mieć tak różnorodny smak, że czasami aż trudno uwierzyć, że pijemy kawę, a nie jakiś soczek. Szukając odpowiedniej dla siebie kawy warto poczytać opis na opakowaniu i sprawdzić pochodzenie, sposób obróbki, nuty smakowe. To wszystko ma znaczenie.
2. W przygotowywaniu kawy bardzo duże znaczenie ma metoda parzenia
Metoda przygotowania kawowego naparu to kolejny, niesamowicie istotny czynnik wpływający na smak kawy. Niektóre mieszanki są idealne do metod alternatywnych, a inne do ekspresów ciśnieniowych czy dripów. Metoda ma ogromne znaczenie. Ważna jest też jakość sprzętu i oczywiście sam barista. Ta sama mieszanka może smakować kompletnie inaczej, i to jest naprawdę niesamowite. Dlatego zapaleni kawosze mają swoje ulubione kawiarnie i metody parzenia, no i oczywiście ulubione mieszanki.
3. Arabika to nie wszystko, istnieje również robusta
Robusta to absolutny game changer dla osób, które szukają w kawie więcej mocy. Nie jest ona zbyt popularna, ale zdecydowanie warto jej spróbować. Najlepiej smakuje w połączeniu z arabiką. Taki duet świetnie sprawdza się w espresso, chociaż sama robusta też daje radę. Trzeba jednak uważać, potrafi dać niezłego kopa, więc picie na noc, jeśli jednak zależy nam na śnie, nie jest dobrym rozwiązaniem.
4. Kawa specialty to inny wymiar kawowych doznań
Kawa specialty to produkt ekskluzywny. To wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości, poddawane ocenie. Kawy tego typu stanowią tylko 1% wszystkich upraw. Warto ich próbować, zwłaszcza, jeśli są przygotowywane przez doświadczonych baristów. To może być niezapomniane doświadczenie innego wymiaru kawy, dosłownie.
5. Kawa nie wypłukuje magnezu
Przez wiele lat wydawało mi się, że kawa wypłukuje magnez. Tymczasem według badań kawa DOSTARCZA magnez organizmowi. Oczywiście we wszystkim trzeba zachować umiar, ale negatywny wpływ kawy na poziom magnezu w naszym organizmie to jeden z mitów, który jest powoli obalany.
6. Z kawą nie można przesadzić
Choć picie kawy może pozytywnie wpływać na nasz organizm, to nie można przesadzić z jej piciem. Dlaczego? Zbyt duża ilość kofeiny może wywoływać niekorzystne objawy, jak niepokój, bezsenność, zaczerwienienie twarzy, drażliwość, zaburzenia rytmu serca, a nawet dezorientację, omamy, psychozę, drgawki i w skrajnych przypadkach śmierć. Umiar to podstawa.
7. Kawa rozpuszczalna to nie jest dobry pomysł
Kawa rozpuszczalna była kiedyś towarem ekskluzywnym. Teraz już wiemy, że do jej przygotowania służą najniższej jakości ziarna. Do tego dochodzą śmieciowe dodatki w postaci sztucznych barwników, emulgatorów i stabilizatorów. Sam sposób przygotowania sprawia, że wytwarzają się substancje, jak akrylamid, które wpływają negatywnie na organizm człowieka. Podsumowując – kawa rozpuszczalna jest mocno niefajna.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kawie, kupić dobre ziarna albo zamówić katering kawowy sprawdźcie ofertę https://bigbeans.pl
Artykuł sponsorowany