Babeczki mocno czekoladowe

babeczki czekoladowe przepis

Delikatne, puszyste i bardzo czekoladowe babeczki, które w składzie mają tabliczkę czekolady, w smaku przypominają więc brownie. Ja dodatkowo udekorowałam je rozpuszczoną czekoladą. Taka mieszanka czekoladowo-czekoladowa była dla mnie pyszna. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który nie jest pracochłonny. Babeczki szybko się pieką. W oryginalnym przepisie (Nowoczesne kulinaria polskie, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2008) jest wzmianka o orzechach, ja dodałam również nieco posiekanych innych bakalii więc zachęcam do eksperymentowania.

Porcja na ok. 18 babeczek (ja piekłam w blaszce muffinkowej na 2 razy)

Składniki:

  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100g czekolady (ja użyłam gorzkiej)
  • garść pokrojonych drobno orzechów, bakalii

 

Przygotowanie:

 – Masło roztopić i utrzeć z cukrem

 – Wbić jajka i dodać mleko

 – Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli

 – Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parą wodną)

 – Wszystkie składniki połączyć i wymieszać (ja użyłam do tego rózgi i dość mocno ubiłam)

 – Nalać ciasto do papierowych foremek do 2/3 wysokości ponieważ jeszcze wyrośnie

 – Piec przez ok. 25 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 190ºC

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>