Delikatne, puszyste i bardzo czekoladowe babeczki, które w składzie mają tabliczkę czekolady, w smaku przypominają więc brownie. Ja dodatkowo udekorowałam je rozpuszczoną czekoladą. Taka mieszanka czekoladowo-czekoladowa była dla mnie pyszna. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który nie jest pracochłonny. Babeczki szybko się pieką. W oryginalnym przepisie (Nowoczesne kulinaria polskie, Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2008) jest wzmianka o orzechach, ja dodałam również nieco posiekanych innych bakalii więc zachęcam do eksperymentowania.
Porcja na ok. 18 babeczek (ja piekłam w blaszce muffinkowej na 2 razy)
Składniki:
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 200g cukru
- 2 jajka
- 100g masła
- 100g czekolady (ja użyłam gorzkiej)
- garść pokrojonych drobno orzechów, bakalii
Przygotowanie:
– Masło roztopić i utrzeć z cukrem
– Wbić jajka i dodać mleko
– Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli
– Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parą wodną)
– Wszystkie składniki połączyć i wymieszać (ja użyłam do tego rózgi i dość mocno ubiłam)
– Nalać ciasto do papierowych foremek do 2/3 wysokości ponieważ jeszcze wyrośnie
– Piec przez ok. 25 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 190ºC
Smacznego!