Jeden z roztoczańskich przepisów z domu mojej teściowej. Babka, która jest bardzo puszysta, ma dość zaskakujące połączenie smaków, a w środku trzy warstwy ciasta tworzą kształt kielicha – stąd nazwa. Przygotowuję ją zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie. Można jednak śmiało piec ją do kawy na każdą okazję. Jest naprawdę delikatna, świetnie się przechowuje. Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 1/2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki maku (suchego, niegotowanego)
- 3/4 kostki margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
– margarynę ucieramy z cukrem
– następnie dodajemy po łyżce: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i jajka, na zmianę, ciągle ucierając
– ucieramy na puszystą masę, dzielimy na 3 części
– do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, trzecią zostawiamy bez dodatku
– do podłużnej blachy wkładamy kolejno ciasto białe, kakaowe, a na wierzch z makiem
– pieczemy ok. 35-40 min. (do zarumienienia)
– po wystygnięciu wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!