Babka “kielich”

babka kielich przepis

Jeden z roztoczańskich przepisów z domu mojej teściowej. Babka, która jest bardzo puszysta, ma dość zaskakujące połączenie smaków, a w środku trzy warstwy ciasta tworzą kształt kielicha – stąd nazwa. Przygotowuję ją zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie. Można jednak śmiało piec ją do kawy na każdą okazję. Jest naprawdę delikatna, świetnie się przechowuje. Polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 1/2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki maku (suchego, niegotowanego)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

 – margarynę ucieramy z cukrem

 – następnie dodajemy po łyżce: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i jajka, na zmianę, ciągle ucierając

 – ucieramy na puszystą masę, dzielimy na 3 części

 – do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, trzecią zostawiamy bez dodatku

 – do podłużnej blachy wkładamy kolejno ciasto białe, kakaowe, a na wierzch z makiem

 – pieczemy ok. 35-40 min. (do zarumienienia)

 – po wystygnięciu wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>