Babki to nie tylko Wielkanoc, świetnie smakują z kawą więc można przygotowywać je przez cały rok. Zwłaszcza, że są łatwe do zrobienia. Przepis na tę babkę piaskową znalazłam w swoim papierowym przepisowniku, wykorzystywałam go już nie raz. Prawie zawsze polewam babkę czekoladką, która świetnie uzupełnia jej smak. Można jednak posypać ją cukrem pudrem jeśli wolimy lżejszą wersją. Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 kostki masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek gorącego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
- cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
– na stolnicy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz masłem
– całość siekać aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu
– jajka ubić ze szklanką cukru, w trakcie wlać gorące mleko, cukier waniliowy oraz aromat
– stopniowo dodawać mąkę z masłem, ubijając do połączenia
– ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w temperaturze 170ºC przez ok. 50 min.
– po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy
– babkę udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Smacznego! Mam nadzieję, że ta babka piaskowa się Wam udała!