Brownie jabłkowe bez mąki

Brownie z gatunku bardzo łatwych. Udało mi się go zmontować zajmując się jednocześnie niemowlakiem. Zapach czekolady wypełnił wszystkie kąty podczas pieczenia. Mąka została zastąpiona zmielonymi migdałami, więc jest to propozycja dla bezglutenowców. Smak – pychota, nie mogłam się oderwać. Nie ma co więcej gadać, podaję przepis.

Składniki:

  • 160 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 60%)
  • 28 g masła
  • 56 g migdałów (ja użyłam płatków)
  • 70 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie:

  1.  w średnim rondlu, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z masłem, ciągle mieszając, do powstania jednolitej masy
  2. odstawiamy, mieszając jeszcze kilka razy
  3. dodajemy cukier i sól, mieszamy
  4. migdały mielimy na bardzo drobne kawałki, możemy aż do powstania mączki, następnie dodajemy do masy czekoladowej
  5. dodajemy jajka, pojedynczo i ciągle mieszając, uważając przy tym, aby nam się nie ścięły
  6. tak przygotowaną masę wylewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm)
  7. kroimy jabłka na małe kawałki i wysypujemy na masę, wciskamy nieco w ciasto
  8. wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, pieczemy 35 min
  9. po upieczeniu czekamy do całkowitego ostygnięcia zanim zaczniemy kroić (to jest niemalże niewykonalne ;-))

 

 Smacznego!

Przepis na brownie jabłkowe bez mąki pochodzi z tej strony.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>