Brownie – najprostsze

brownie przepis

Wilgotne, bardzo mocno czekoladowe ciasto, na które ma się ochotę chyba zawsze. Można do niego dodać owoce, można też podawać z bitą śmietaną. Uczta nie tylko dla czekoladoholików – brownie. Przepis znalazłam w książce Nowoczesne kulinaria polskie (Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2008). Tam jednak opisany jest jako Murzynek, jak dla mnie jest to jednak klasyczny przykład brownie, do tego przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi wilgotne, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim fanom gorzkiej czekolady!

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka

 

Przygotowanie:

 – Pokruszyć czekoladę i włożyć z masłem do miseczki, którą należy umieścić w większym garnku z wodą

 – Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści

 – Żółtka utrzeć z połową cukru. Połączyć masę z czekoladą i zdjąć garnek z ognia

 – Białka ubić z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z masą

 – Wlać masę do tortownicy i piec przez 40 min w temperaturze 180ºC. Ciasto ostudzić.

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>