Wilgotne, bardzo mocno czekoladowe ciasto, na które ma się ochotę chyba zawsze. Można do niego dodać owoce, można też podawać z bitą śmietaną. Uczta nie tylko dla czekoladoholików – brownie. Przepis znalazłam w książce Nowoczesne kulinaria polskie (Buchmann Sp. z o.o., Warszawa 2008). Tam jednak opisany jest jako Murzynek, jak dla mnie jest to jednak klasyczny przykład brownie, do tego przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi wilgotne, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim fanom gorzkiej czekolady!
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
Przygotowanie:
– Pokruszyć czekoladę i włożyć z masłem do miseczki, którą należy umieścić w większym garnku z wodą
– Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści
– Żółtka utrzeć z połową cukru. Połączyć masę z czekoladą i zdjąć garnek z ognia
– Białka ubić z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z masą
– Wlać masę do tortownicy i piec przez 40 min w temperaturze 180ºC. Ciasto ostudzić.
Smacznego!