Jedne z najbardziej klasycznych ciasteczek, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Są chrupiące, słodkie i można je długo przechowywać w słoju. Przepis jest bardzo prosty, znaleziony w moim papierowym przepisowniku, więc nawet nie wiem skąd go mam. Do ich wykonania potrzebujemy specjalnej nakładki na maszynkę do mielenia, o takiej:
Można ją kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego (kosztuje kilka zł, trzeba tylko dopasować rozmiar odpowiedni do naszej maszynki)
Składniki:
- 30 dag mąki
- 12,5 dag margaryny (ja użyłam Kasi)
- 15 dag cukru (można dodać mniej jeśli wolimy mniej słodkie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Przygotowanie:
– Posiekać mąkę z margaryną, a następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.
– Włożyć do zamrażalnika na 30 min.
– Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką.
– Ciastka ułożyć na blasze posypanej mąką (ja użyłam papieru do pieczenia).
– Piec ok. 10-15 min w piekarniku o temp. 200ºC (do zarumienienia).
Smacznego!
27 październik 2013
dobre
15 sierpień 2014
Jak dla mnie zdecydowanie za dużo mąki. Dodałam dodatkowo jeszcze 3 żółtka, ale i tak było za twarde. Przez maszynkę nie przeszło. Skończyło się na wycinanych ciastkach.
27 sierpień 2014
Pozostałe składniki zostały dodane w proporcjach z przepisu? Śmietana skutecznie rozrzedza ciasto więc następnym razem sugeruję ewentualne stopniowe zwiększanie jej ilości.
27 luty 2016
Ciasto wcale nie jest za twarde (przez maszynkę może przejsc nawet sama mąka!) ale było zbyt sypkie, dodałam 1 czubatą łyżkę śmietany i było świetne. Faktycznie ilośc cukru spokojnie można zmniejszyć, bo wyszły bardzo słodkie. Wyszła pełna blacha, ok. 40 ciastek ciasno ułożonych. Oczywiście margarynę zastąpiłam masłem.
27 luty 2016