Moja mała wariacja na temat ciasta chmury Nigelli Lawson. Kończący się powoli sezon truskawkowy i wizyta w jednej z lubelskich kawiarni natchnęły mnie do działania. Ciasto boskie, mega czekoladowe i delikatne. Całość rozpływa się ustach, a wygląd wywołuje niemały ślinotok. Polecam go wypróbować póki jeszcze są truskawki!
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady (ok 70%)
- 125 g miękkiego masła
- 6 jajek (2 całe jajka, 4 żółtka i białka oddzielnie)
- 140 g cukru
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- garść truskawek
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
- Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja użyłam 2 rondelków – do jednego nalałam wrzącej wody, drugi do niej wstawiłam)
- Kiedy czekolada będzie płynna dodajemy miękkie masło i mieszamy aby się dokładnie rozpuściło, odstawiamy do przestygnięcia
- 4 białka ubijamy na lekko sztywną pianę, dodajemy stopniowo 70 g cukru, dalej ubijamy do powstania błyszczącej, sztywnej masy
- 2 całe jajka ubijamy z 4 żółtkami i 70 g cukru na puszystą pianę, następnie dodajemy masę czekoladową, dokładnie mieszamy
- Do piany z białek dodajemy kilka łyżek masy czekoladowej, mieszamy, następnie całą masę wlewamy do białek i całość delikatnie mieszamy do powstania jednolitej masy
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
- Pieczemy 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC (aż ciasto wyrośnie, popęka i nie będzie płynne na środku)
- Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia (ciasto się wtedy zapadnie – to normalne)
- Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier waniliowy, ubijamy chwilę na niskich obrotach miksera, następnie dodajemy śmietan-fixy i dalej ubijamy do powstania sztywnej masy
- Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i suszymy (najlepiej ręcznikiem kuchennym)
- Na ostudzone dokładnie ciasto wykładamy ubitą śmietanę, dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki
Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowa chmura pochodzi z tej strony, a oryginał z tej