Ciasto kokosowe

Ciasto mocno kokosowe, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ważnym elementem jest polewa czekoladowa, sugeruję aby ją dodać, wtedy smak ciasta jest pełniejszy. Przepis znalazłam w piśmie “Gotuj krok po kroku” (nr 2/2013). Polecam jako deser do kawy, wielbiciele kokosowych słodkości nie będą zawiedzeni ;-)

Składniki:

  • 115 g wiórków kokosowych
  • 190 g mąki
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (ja użyłam z Wawelu)

Przygotowanie:

 – 190 g mąki przesiać do dużej miski, wsypać 115 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 200 g cukru

 – wszystkie suche składniki wymieszać

 – wlać 300 ml mleka, ponownie wymieszać

 – tortownicę o średnicy około 20 cm dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą

 – do tak przygotowanej blaszki wlać 3/4 ciasta

 – pozostałą masę wymieszać z 1 łyżką kakao i wyłożyć na jasne ciasto, tworząc zygzaki

 – ciasto piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC, po tym czasie wyjąć i ostudzić

 – polać ulubioną polewą czekoladową (można 100 g mlecznej czekolady połamać i wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem 2 łyżek mleka)

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. Na pewno spróbujemy! Uwielbiam wszystko z kokosem:)

    Napisz odpowiedź
    • Smacznego! W najbliższych planach mam jeszcze jeden kokosowy przepis :-D

      Napisz odpowiedź

Skomentuj ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>