Ciasto mocno kokosowe, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Ważnym elementem jest polewa czekoladowa, sugeruję aby ją dodać, wtedy smak ciasta jest pełniejszy. Przepis znalazłam w piśmie “Gotuj krok po kroku” (nr 2/2013). Polecam jako deser do kawy, wielbiciele kokosowych słodkości nie będą zawiedzeni
Składniki:
- 115 g wiórków kokosowych
- 190 g mąki
- 200 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (ja użyłam z Wawelu)
Przygotowanie:
– 190 g mąki przesiać do dużej miski, wsypać 115 g wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 200 g cukru
– wszystkie suche składniki wymieszać
– wlać 300 ml mleka, ponownie wymieszać
– tortownicę o średnicy około 20 cm dokładnie wysmarować masłem i posypać bułką tartą
– do tak przygotowanej blaszki wlać 3/4 ciasta
– pozostałą masę wymieszać z 1 łyżką kakao i wyłożyć na jasne ciasto, tworząc zygzaki
– ciasto piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC, po tym czasie wyjąć i ostudzić
– polać ulubioną polewą czekoladową (można 100 g mlecznej czekolady połamać i wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem 2 łyżek mleka)
Smacznego!
26 październik 2013
Na pewno spróbujemy! Uwielbiam wszystko z kokosem:)
26 październik 2013
Smacznego! W najbliższych planach mam jeszcze jeden kokosowy przepis