Cukiniowe ciasteczka owsiane

Owsiane-ciasteczka-z-cukinia

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii – cukiniowe ciasteczka owsiane. Pomysł jak najbardziej udany! Choć muszę przyznać, że obawiałam się połączenia tak wielu smaków, to rezultat bardzo mile mnie zaskoczył. Ciastka są bardzo owsiane, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Polecam dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich gości ;-)

składniki na ok. 20 sporych ciastek

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/5 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukinii (startej na grubych oczkach, bez miąższu z ziarnami ale ze skórką)
  • 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki (ja użyłam gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. w średniej misce wymieszać razem mąkę, sodę i sól, odstawić
  2. w dużej misce wymieszać oliwę i cukry – wymieszać, dodać jajko i startą cukinię, wymieszać do połączenia wszystkich składników, następnie dodać mieszankę mąki z sodą i solą, wymieszać
  3. na koniec dodać płatki owsiane, wiórki i czekoladę, ponownie wymieszać wszystkie składniki
  4. ciastka nakładać łyżką na blachę, spłaszczać, piec w 170ºC około 15 min. (do uzyskania złotego koloru)

 

Smacznego!

 

Oryginalny przepis na cukiniowe ciasteczka owsiane pochodzi z tego bloga.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>