Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii – cukiniowe ciasteczka owsiane. Pomysł jak najbardziej udany! Choć muszę przyznać, że obawiałam się połączenia tak wielu smaków, to rezultat bardzo mile mnie zaskoczył. Ciastka są bardzo owsiane, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Polecam dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć swoich gości
składniki na ok. 20 sporych ciastek
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/5 szklanki cukru białego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukinii (startej na grubych oczkach, bez miąższu z ziarnami ale ze skórką)
- 2 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki (ja użyłam gorzkiej)
Przygotowanie:
- w średniej misce wymieszać razem mąkę, sodę i sól, odstawić
- w dużej misce wymieszać oliwę i cukry – wymieszać, dodać jajko i startą cukinię, wymieszać do połączenia wszystkich składników, następnie dodać mieszankę mąki z sodą i solą, wymieszać
- na koniec dodać płatki owsiane, wiórki i czekoladę, ponownie wymieszać wszystkie składniki
- ciastka nakładać łyżką na blachę, spłaszczać, piec w 170ºC około 15 min. (do uzyskania złotego koloru)
Smacznego!
Oryginalny przepis na cukiniowe ciasteczka owsiane pochodzi z tego bloga.