Czekolada na gorąco – gęsta i pyszna

goraca-czekolada

Jeden z moich dwóch ulubionych gorących napojów jesienno-zimowych, no dobrze, trzech, jest jeszcze kakao ;-) Czekolada na gorąco, o jaką trudno w kawiarni, ponieważ tam zazwyczaj dostajemy kakaową rzadziawkę albo napój z proszku przypominający jedynie ten lany za 10 razy mniejsze pieniądze w automacie. No naprawdę, wstydu nie mają w tych kawiarniach. Jak dotąd najpyszniejszą czekoladę na gorąco piłam w pijalni czekolady Wedla i w jednej z krakowskich kawiarni (o tej). Postanowiłam więc popracować nad domową recepturą dającą gęsty, aromatyczny napój, po którym czuje się tylko przyjemną błogość. To jest kolejna odsłona moich domowych eksperymentów.

Składniki na 2 porcje

 

Składniki:

  • 300 ml mleka (ja użyłam 2%)
  • 100 ml śmietany kremówki 30% płynnej
  • 80-100 g czekolady (ja użyłam gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. mleko i śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień
  2. dodać połamaną na kostki czekoladę
  3. nie zdejmując z ognia, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania
  4. gotować na małym ogniu kilka minut, do dokładnego rozpuszczenia czekolady i uzyskania pożądanej gęstości
  5. można podawać z konfiturą np. wiśniową i bitą śmietaną

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

14 Komentarze

    • Super, błogi smak.. taką czekoladę piję raz w miesiącu w Niemczech…… Pozdrawiam cieplutko

      Napisz odpowiedź
  1. Ile kubków czekolady wyjdzie z tego przepisu?

    Napisz odpowiedź
  2. Brzmi smakowicie! Ostatnio robiłam, ale bez śmietanki i wyszła mi bardzo rzadka. Teraz wypróbuję ten przepis :)

    Napisz odpowiedź
  3. A jak wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie czekoladka z mlekiem kozim lub roślinnym? Będzie spora różnica w smaku a przede wszystkim w wykonaniu?

    Napisz odpowiedź
    • Mleko roślinne powinno dać radę. Muszę sama spróbować. Najbardziej neutralne jest grochowe, spróbowałabym też sojowe i owsiane.

      Napisz odpowiedź
  4. Jak czytam wstęp to aż mi się smutno robi. Mam takie same odczucia. Idziesz do kawiarni, chcesz zamówić profesjonalnie zrobiony napój, a dostajesz często kawę nie wiele inną niż domową sypaną albo napój nawet z proszku, często w przypadku czekolady. Kupując kawę w kawiarni, dostajesz coś byle jakiego. Zwyczajnego, przeciętnego. Zamiast otrzymać napój od prawdziwego baristy. O czekoladzie to w ogóle lepiej nie wspominać. A jak zamawiasz herbatę, to masz dosłownie torebkę. To nawet nie jest herbata liściasta, nawet ta najniższej jakości. W domu robię sobie lepsze herbaty niż większość placówek. Chociaż podobno mam niedaleko dobrą herbaciarnię, kto wie. Ale jak piłem kawy w różnych miejscach to nie były nigdy w żaden sposób niezwykłe. W jednym miejscu była dobra, ale to tyle. Dobra po prostu. A o czekoladzie nie wspomnę…

    Mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone za ten długi pierwszy akapit. Do rzeczy. Zawsze marzyłem o wypiciu prawdziwej gorącej czekolady. Jak w amerykańskich filmach czy nawet bajkach. Nie kakao z proszku w najtańszym składzie, ale gęstą dobrą czekoladę. Zamierzam więc wykorzystać przepis i poczuć ten prawdziwy smak. Przez całe dzieciństwo myślałem, że gorąca czekolada to tylko byle jaki napój. To tylko takie kakao, ale mniej słodkie. Ale problem z tym przekonaniem wziął się właśnie od tego, że tak się ten napój dzisiaj sprzedaje.

    Napisz odpowiedź
    • Mam nadzieję, że ta Panu będzie smakowała. Jest bardzo konkretna i mocno czekoladowa :-)

      Napisz odpowiedź
      • Właśnie zrobiłem i wyszła ciut za gęsta jak dla mnie, ale to nie jest w żaden sposób zła rzecz. Natomiast wyszła strasznie gorzka, że aż musiałem dodać dwie łyżeczki cukru. Ale tutaj to pewnie dlatego, że użyłem czekolady 90%, więc ona sama w sobie jest gorzka, choć miałem nadzieję, że mleko (3,2%) i śmietanka (36% kremówka) nadadzą jej słodkości.

        Tak czy siak, uważam przepis za udany, a drobne rzeczy da się dopasować, zmieniając czekoladę na słodszą lub, tak jak ja zrobiłem, dodając łyżeczki cukru, czy też zmienić proporcje, aby czekolada wyszła ciut mniej gęsta. Przepis jest prosty i nieskomplikowany, co jest dużym plusem, a jak w każdym przepisie, wszystko zależy też od użytych produktów. Jedna czekolada drugiej nie równa.

        Zdecydowanie będę używał tego przepisu w przyszłości, gdy najdzie mnie ochota na taką czekoladę. Mam nawet zamiar zaserwować takową gościom :)

        Napisz odpowiedź
        • Wow, niezłe eksperymenty. Cieszę się, że przepis się przyda :-)

          Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>