Czekolada na gorąco – gęsta i pyszna

goraca-czekolada

Jeden z moich dwóch ulubionych gorących napojów jesienno-zimowych, no dobrze, trzech, jest jeszcze kakao ;-) Czekolada na gorąco, o jaką trudno w kawiarni, ponieważ tam zazwyczaj dostajemy kakaową rzadziawkę albo napój z proszku przypominający jedynie ten lany za 10 razy mniejsze pieniądze w automacie. No naprawdę, wstydu nie mają w tych kawiarniach. Jak dotąd najpyszniejszą czekoladę na gorąco piłam w pijalni czekolady Wedla i w jednej z krakowskich kawiarni (o tej). Postanowiłam więc popracować nad domową recepturą dającą gęsty, aromatyczny napój, po którym czuje się tylko przyjemną błogość. To jest kolejna odsłona moich domowych eksperymentów.

Składniki na 2 porcje

 

Składniki:

  • 300 ml mleka (ja użyłam 2%)
  • 100 ml śmietany kremówki 30% płynnej
  • 80-100 g czekolady (ja użyłam gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. mleko i śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień
  2. dodać połamaną na kostki czekoladę
  3. nie zdejmując z ognia, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania
  4. gotować na małym ogniu kilka minut, do dokładnego rozpuszczenia czekolady i uzyskania pożądanej gęstości
  5. można podawać z konfiturą np. wiśniową i bitą śmietaną

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

7 Komentarze

    • Super, błogi smak.. taką czekoladę piję raz w miesiącu w Niemczech…… Pozdrawiam cieplutko

      Napisz odpowiedź
  1. Ile kubków czekolady wyjdzie z tego przepisu?

    Napisz odpowiedź
  2. Brzmi smakowicie! Ostatnio robiłam, ale bez śmietanki i wyszła mi bardzo rzadka. Teraz wypróbuję ten przepis :)

    Napisz odpowiedź

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>