Czekolada na gorąco

 

Kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca i zdecydowanie poprawiająca humor w długie chłodne wieczory…

Po wielu poszukiwaniach metodą prób i błędów wreszcie mam przepis na czekoladę, która dla mnie jest idealna.

 

Porcja dla 2 osób

 

Składniki:

  • 200 g mleka 3,2% bądź 2 %  (ja użyłam 2%)
  • 100 g śmietany kremówki 30% bądź 36?% (ja użyłam 30%, najlepsza jest płynna)
  • 100 g czekolady w tabliczce (ja użyłam gorzkiej 70%)

 

Przygotowanie:

– mleko i śmietankę wlać do rondelka

– doprowadzić do wrzenia

– dodać połamaną na kostki czekoladę

– nie zdejmując ze źródła ciepła, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania

– doprowadzić do pożądanej gęstości gotując kilka minut (czekolada powinna całkowicie się rozpuścić)

– jako dodatku można użyć konfitury wiśniowej bądź innej

 

 

Smacznego!

 

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>