Kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca i zdecydowanie poprawiająca humor w długie chłodne wieczory…
Po wielu poszukiwaniach metodą prób i błędów wreszcie mam przepis na czekoladę, która dla mnie jest idealna.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 200 g mleka 3,2% bądź 2 % (ja użyłam 2%)
- 100 g śmietany kremówki 30% bądź 36?% (ja użyłam 30%, najlepsza jest płynna)
- 100 g czekolady w tabliczce (ja użyłam gorzkiej 70%)
Przygotowanie:
– mleko i śmietankę wlać do rondelka
– doprowadzić do wrzenia
– dodać połamaną na kostki czekoladę
– nie zdejmując ze źródła ciepła, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania
– doprowadzić do pożądanej gęstości gotując kilka minut (czekolada powinna całkowicie się rozpuścić)
– jako dodatku można użyć konfitury wiśniowej bądź innej
Smacznego!