Chyba zaczynam być nudna – ciągle piekę z cukinią. Ale kurcze, ona naprawdę fajnie pasuje do ciast, niespodziewanie fajnie, a poza tym ciągle trafiam na coraz to nowsze przepisy z cukinią w roli głównej, więc czemu nie spróbować? Dzięki temu, mając górę cukinii, nie jem ciągle leczo Czekoladowe ciasto cukiniowe uważam za bardzo udane i będę z pewnością do niego wracać w kolejnym sezonie. Delikatne, wilgotne i mega czekoladowe, prawie jak bez cukinii
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao (ja użyłam Extra ciemnego z Ghany – Wedla)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukinii (startej na grubych oczkach, bez miąższu z ziarnami ale ze skórą)
- 1 szklanka kawałków czekolady ( u mnie mix mlecznej i gorzkiej)
Przygotowanie:
- w dużej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, odstawić
- w średniej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać do powstania jednolitej masy
- wlać masę jajeczną do mieszanki mąki, wymieszać (masa będzie bardzo gęsta)
- dodać startą cukinię, wymieszać do powstania rzadszej masy, następnie dodać kawałki czekolady i ponownie wymieszać składniki
- podłużną, wąską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 175ºC
- ciasto przelać do blachy, piec 50-60 min (do suchego patyczka)
- po upieczeniu studzić ok. 20 minut w blaszce, następnie wyjąć ciasto np. na kratkę, do całkowitego przestygnięcia
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga