Dalgona coffee, czyli nowy azjatycki pomysł na kawę. Wygląda niesamowicie, a i smakuje zaskakująco dobrze. Można ją przyrządzać z ciepłym i zimnym mlekiem. Ja dodaję też sojowe waniliowe, dzięki temu smakuje jeszcze lepiej. Przepis jest banalnie prosty:
Składniki:
3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
3 łyżki stołowe wody (ja dodaję w temperaturze pokojowej)
3 łyżki stołowe cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w dość wysokiej misce do ubijania.
- Miksujemy na wysokich obrotach do powstania gęstej, kremowej piany.
- Przekładamy na zimne lub ciepłe mleko.
Dalgona Coffee można jeść jak krem kawowy albo wymieszać z mlekiem. Powstaje wtedy kremowa, pyszna kawa. Smakuje świetnie z ciepłym i zimnym mlekiem. Można eksperymentować z dodatkiem mlek roślinnych, w efekcie kawa może zyskać na przykład dodatkowy posmak wanilii.
Niestety kawa rozpuszczalna to nie jest najlepsze rozwiązanie na dłuższą metę, ale raz na jakiś czas – czemu nie?
Sprawdźcie moje inne przepisy na napoje
Smacznego!