Dalgona coffee na ciepło i na zimno

dalgonaDalgona coffee, czyli nowy azjatycki pomysł na kawę. Wygląda niesamowicie, a i smakuje zaskakująco dobrze. Można ją przyrządzać z ciepłym i zimnym mlekiem. Ja dodaję też sojowe waniliowe, dzięki temu smakuje jeszcze lepiej. Przepis jest banalnie prosty:

 

Składniki:

3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej

3 łyżki stołowe wody (ja dodaję w temperaturze pokojowej)

3 łyżki stołowe cukru

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w dość wysokiej misce do ubijania.
  2. Miksujemy na wysokich obrotach do powstania gęstej, kremowej piany.
  3. Przekładamy na zimne lub ciepłe mleko.

Dalgona Coffee można jeść jak krem kawowy albo wymieszać z mlekiem. Powstaje wtedy kremowa, pyszna kawa. Smakuje świetnie z ciepłym i zimnym mlekiem. Można eksperymentować z dodatkiem mlek roślinnych, w efekcie kawa może zyskać na przykład dodatkowy posmak wanilii.

Niestety kawa rozpuszczalna to nie jest najlepsze rozwiązanie na dłuższą metę, ale raz na jakiś czas – czemu nie?

Sprawdźcie moje inne przepisy na napoje  ;-)

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>