Dodatki do mięsa – 8 pomysłów na dodatki do mięs smażonych, pieczonych i z grilla

dodatki do mięsaMięso to dla wielu z nas obowiązkowy element obiadu oraz codziennych posiłków. Nic więc dziwnego, że kombinujemy, co do niego podać, aby było różnorodnie i wartościowo. Ja mając w domu zapalonych mięsożerców testuję różne rozwiązania, próbując przemycać jak najwięcej smacznych, zdrowych i lekkich dodatków. Ubrałam je w listę zawierającą 8 pozycji, choć każda z nich ma jeszcze swoje warianty. Bardzo często zastanawiam się, co zamiast ziemniaków do obiadu będzie lepszym wyjściem. Bywa też tak, że smak na ziemniaki wygrywa i na talerzu lądują ziemniaczane wariacje. Nie owijając dalej w bawełnę, przedstawiam Wam 8 pomysłów na dodatki do mięsa.

1. Kasze – bulgur, jęczmienna, pęczak, gryczana, jaglana, kuskus

Uwielbiam kasze. Są zdrowe, lekkie, sycące i bardzo smaczne. Można je szybko przygotować i zawsze dobrze uzupełniają posiłki. Ja od pewnego czasu wybieram szczególnie kaszę bulgur, która smakuje jak połączenie kaszy i ryżu. Jak dla mnie jest idealna. Na drugim miejscu plasuje się kasza jęczmienna, która świetnie komponuje się z sosami. Wybieram też kaszę pęczak i oczywiście klasyczną gryczaną. Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Świetnie sprawdza się jako zamiennik ziemniaków oraz dodatek do różnego rodzaju mięsnych i warzywnych sosów. Genialną opcją jest kasza jaglana. Trzeba jednak w odpowiedni sposób ją przygotować. Ja uwielbiam ją z odrobiną masła i kurkumy. Nie zapominajmy też oczywiście o kaszy kuskus – ekspresowym w przygotowaniu dodatku do obiadu. Kasze idealnie pasują do sycących i rozgrzewających dań jednogarnkowych, które goszczą na naszych stołach jesienią i zimą.

2. Ziemniaki – w kawałkach, z masełkiem i koperkiem, purée, pieczone, smażone

Ziemniaki to bez wątpienia polska klasyka. To też świetny dodatek do mięs smażonych, gotowanych i pieczonych. Jednak ziemniak ziemniakowi nierówny. Można je więc przygotować na wiele różnych sposobów. Ja najczęściej zostawiam je w kawałkach, dodaję tylko trochę masła i zamrożonego koperku. Kiedy mam ochotę na puree dodaję masło i trochę gęstej śmietany. Zdarzało mi się też przygotowywać tzw. „ziemniaki po burmistrzowsku” ze smażoną cebulką, według przepisu mojej teściowej. Ziemniaki świetnie smakują też w wersji podpieczonej czy smażonej z dodatkiem ziołowych przypraw. Unikam za to frytek, które są dla mnie za bardzo nasycone tłuszczem, nawet jeśli są w wersji pieczonej.

3. Kluski – śląskie, kopytka

Kluski to kolejny niezawodny dodatek do mięs. Do duszonych robię domowe śląskie, czasami też kopytka. Najlepiej smakują tuż po ugotowaniu, kiedy są delikatne i niesamowicie miękkie.

4. Sałatki i surówki

Sałatki to klasyk do mięs. Szczególnie tych z grilla. Ja lubię szczególnie wersje z sałatą lodową czy pekińską. W lecie uwielbiam zwykłą sałatę z dodatkiem szczypiorku lub koperku i czosnku oraz śmietany. Na jesieni wybieram surówki: colesław, z czerwoną kapustą, czy marchewkę z chrzanem.

5. Ogórki – świeże i kiszone, konserwowe

Ogórki doskonale komponują się z mięsem. W lecie wybieram zwykle świeże – gruntowe lub szklarniowe. Z kolei jesienią i zimą uwielbiam wersje kiszone oraz konserwowe. Pokrojone w słupki albo plasterki ogórki sprawdzą się na grilla, do mięsa pieczonego, gulaszu oraz wędlin. Kiszone i konserwowe robię od lat sama, według sprawdzonych przepisów. Nic nie pobije ich smaku.

6. Pomidory – z pieprzem i cebulą, ze śmietaną

Pomidory to, oprócz ogórków, drugi przepyszny dodatek do różnego rodzaju mięs. W lecie bardzo często wybieram wersję z pieprzem, solą i cebulką albo szczypiorkiem. Uwielbiam pomidory z kwaśną śmietaną i cebulką oraz solą. Idealnie pasują do ziemniaków i kasz.

7. Warzywa gotowane na parze

Warzywa gotowane na parze to mój częsty wybór zimą, kiedy mam wielką ochotę na ciepłe posiłki. Ja przygotowuję je w parowarze. Najczęściej sięgam po kalafior, brokuły i fasolkę szparagową. Tak przygotowane warzywa są delikatne, świetnie smakują i są lekkostrawne.

8. Chleb albo grzanki

Świeży chlebek albo zapiekane kromki chleba z masełkiem ziołowym świetnie sprawdzają się do mięsa. Szczególnie do grilla albo mięs smażonych. To też pomysł na szybki obiad, również podczas wycieczek, pikników i ognisk.

Takie są moje pomysły na dodatki do mięs. Na pewno znaleźć można też inne ciekawe oraz smaczne, i pewnie za jakiś czas Wam o nich napiszę. Jeśli nabraliście smaka na pyszne mięsa – sprawdźcie te oferowane przez firmę Hańderek – tradycyjne wędliny i mięsa w ich wykonaniu prezentują się baaardzo smakowicie.

 

Tekst powstał we współpracy z firmą Hańderek.

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>