Domowa pizza jak z pizzerii? Jest na to sposób!

Pizza jest jednym z tych dań, które lubią chyba absolutnie wszyscy. Choć każdy ma swoje ulubione warianty i dodatki, to każdy uwielbia smak, chrupkość i zapach pizzy. Dlatego przepis na dobrą domową pizzę jest jednym z bardzo często poszukiwanych. Sam przepis to jednak nie wszystko, liczy się też technika pieczenia, a dokładnie jedno akcesorium, dzięki któremu domowa pizza może smakować jak ta z pizzerii. Chcecie wiedzieć, o czym mowa?

Jaki jest sposób na domową pizzę?

Z pewnością wielu z Was ma za sobą już niejedną próbę przygotowania pizzy w domu. Testy różnego rodzaju przepisów na ciasta, kupowanie specjalnych włoskich składników, wyrastanie i zagniatanie ciasta przez wiele godzin itp. Ja również należę do osób, które szukały tego idealnego przepisu na domową pizzę. Nie pomagały informacje od znajomych, którzy twierdzili, że znaleźli ten idealny sposób na zrobienie pizzy w domu. Nigdy domowa pizza nie smakowała jak ta z pizzerii. Bez względu na przepis i składniki, a nawet fazę księżyca. Brakowało mi jednego, kluczowego elementu – temperatury.

domowa pizzaJak w domu upiec idealną pizzę?

Realizacja marzenia o idealnej domowej pizzy możliwa jest dzięki kilku elementom – dobremu przepisowi na ciasto, dobrym składnikom i odpowiedniej temperaturze pieczenia, a tę można uzyskać dzięki akcesorium, jakim jest kamień do pizzy. Dlaczego jego zastosowanie jest tak ważne?

Kamień do pizzy świetnie przewodzi ciepło, ale też pochłania wilgoć. Temperatura na powierzchni kamienia może osiągać nawet 400°C, czyli temperaturę, jakiej nie można standardowo osiągnąć w piekarniku podczas pieczenia pizzy na zwykłej blaszce. Jest to możliwe, ponieważ kamień wchłania ciepło emitowane przez grzałkę. W efekcie ciasto jest podgrzane jak w profesjonalnym piecu w pizzerii. Staje się szybko chrupiące, szczególnie od dołu, co ma ogromne znaczenie w przypadku każdej pizzy.

Jak wybrać kamień do pizzy?

Kamieniem do pizzy, dzięki któremu przygotujemy wymarzoną , domową pizzę, jest kamień granitowy do pizzy Pastone, który równomiernie rozprowadza ciepło, odprowadzając jednocześnie wilgoć z ciasta. Nie emituje przy tym żadnych szkodliwych substancji, nawet podczas intensywnego pieczenia. Jest neutralny w kontakcie z żywnością. Sprawdzi się także podczas wypieku chleba.

Jak używać kamienia do pizzy?

Przed pierwszym użyciem kamień do pizzy trzeba przemyć wilgotną ściereczką. Należy pamiętać, aby włożyć go do piekarnika jeszcze przed jego włączeniem, aby kamień mógł stopniowo się rozgrzać.

Kamień powinien zostać umieszczony blisko górnej grzałki. Dobrze jest się także zaopatrzyć w odpowiednią łopatkę, która pozwoli przesuwać pizzę, a także wygodnie ją wyjąć po upieczeniu.

O czym jeszcze trzeba pamiętać mając kamień do pizzy?

Jeśli już zdecydujemy się na zakup kamienia do pizzy, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • Należy unikać gwałtownych i dużych zmian temperatury, ponieważ mogą powodować jego zniszczenie.
  • Kamienia nie wolno smarować olejem, ponieważ wniknie w mikropęknięcia i zepsuje smak przyszłych wypieków.
  • Nie wolno podgrzewać mokrego kamienia, ponieważ można go uszkodzić.
  • Do czyszczenia nie wolno używać detergentów.
  • Kamień nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, więc po zakończeniu pieczenia nie należy go od razu wyjmować z piekarnika, tylko pozwolić mu ostygnąć.

To jak?! Robimy pizzę w domu?

 

Artykuł sponsorowany

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>