Ekstremalnie proste ciastka francuskie

ciastka francuskie

Najprostsze z możliwych ciasteczka zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Przepis po drobnych modyfikacjach pochodzi z jednej z najlepszych stron z przepisami – Moich Wypieków. Można je bardzo szybko przygotować w nagłej potrzebie. Są pyszne, delikatne i można je potem śmiało przechowywać np. w słoju. Płaty ciasta francuskiego możemy kupić w większych sklepach spożywczych. Kosztują kilka zł, z jednego można przygotować całkiem sporo ciasteczek.

 

 Składniki:

  •  płat ciasta francuskiego (ja używam niemrożonych)
  •  konfitura, dżem, świeże owoce bądź krem czekoladowy
  •  rozmącone jajko bądź samo żółtko
  •  gruby cukier (ja użyłam trzcinowego)

 

Przygotowanie:

Płat ciasta francuskiego dzielimy radełkiem lub nożem na małe prostokąty albo kwadraty. Na środku każdego kładziemy ulubiony dodatek (dżem, konfiturę bądź krem czekoladowy). Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem bądź żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 13 – 15 minut w temperaturze 200°C (do zarumienienia).

 

Smacznego!

Autor: ania

Udostępnij ten post przez

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>