Najprostsze z możliwych ciasteczka zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Przepis po drobnych modyfikacjach pochodzi z jednej z najlepszych stron z przepisami – Moich Wypieków. Można je bardzo szybko przygotować w nagłej potrzebie. Są pyszne, delikatne i można je potem śmiało przechowywać np. w słoju. Płaty ciasta francuskiego możemy kupić w większych sklepach spożywczych. Kosztują kilka zł, z jednego można przygotować całkiem sporo ciasteczek.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (ja używam niemrożonych)
- konfitura, dżem, świeże owoce bądź krem czekoladowy
- rozmącone jajko bądź samo żółtko
- gruby cukier (ja użyłam trzcinowego)
Przygotowanie:
Płat ciasta francuskiego dzielimy radełkiem lub nożem na małe prostokąty albo kwadraty. Na środku każdego kładziemy ulubiony dodatek (dżem, konfiturę bądź krem czekoladowy). Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem bądź żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 13 – 15 minut w temperaturze 200°C (do zarumienienia).
Smacznego!